Шта пише у закључцима ЕУ о КиМ

Танјуг
Шта пише у закључцима ЕУ о КиМ

БРИСЕЛ - Београд и Приштина морају да наставе да предузимају сталне напоре за деескалацију ситуације, посебно када је ријеч о одржавању нових избора на сјеверу КиМ што прије, уз активно учешће Срба на КиМ, наведено је у нацрту закључака који ће бити усвојени на самиту ЕУ који ће бити одржан у четвртак и петак у Бриселу.

У документу, у који је Танјуг имао увид наводи се да Европски савјет жали што обjе стране не примјењују споразум на путу нормализације и анекс његове имплементације, као и друге споразуме постигнуте у дијалогу под посредством ЕУ, под вођством високог представника и уз помоћ специјалног изасланика.

Додаје се да Савjет позива Београд и Приштину да их спроведу, без одлагања и предуслова.

То укључује оснивање Заједнице српских општина, наведено је нацрту закључака.

Нормализација односа је суштински услов на европском путу обе стране и обе стране ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка, истиче се у нацрту закључака.

Европски савјет је дубоко забринут због безбjедносне ситуације на сјеверу КиМ и најоштрије осуђује напад на тзв. косовску полицију од 24. септембра 2023. године, стоји у нацрту закључака.

Како се наводи, Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо буди изведени пред лице правде и да Београд у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке.

-Неуспjех деескалације тензија имаће посљедице - пише у нацрту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана