Шта пише у споразуму о економској сарадњи Београда и Приштине

Танјуг
Шта пише у споразуму о економској сарадњи Београда и Приштине

ВАШИНГТОН - Споразум који је данас постигнут у Вашингтону о економској сарадњи Србије и тзв. Косова разликује се у једној, посљедњој тачки у примерку који је потписала Приштина од оног који је потписао Београд.


И Београд и Приштина су, наиме, потписали свако само свој примјерак документа, а не међусобно, а председник САД је на сваком примерку потписао писмо о намјерама.

Документи које су потписали представници Београда и Приштине разликују се само у посљедњој тачки, која се односи на Израел.

У посљедњој ставки документа, који је потписао предсједник Србије Александар Вучић, а у коју је Тањуг имао увид, наводи се да се Србија (Београд) слаже да отвори трговинско и државно представништво у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да пребаци своју амбасаду у Јерусалим до јула 2021. године.

У документу који је потписао премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у тој ставки се наводи да се “Косово (Приштина) и Израел слажу да се међусобно признају''''.

Све остале тачке документа су исте, а на почетку је акценат стављен на нормализацију економских односа двије стране.

Србија (Београд) и Косово (Приштина) слажу се да унапреде економску нормализацију односа чинећи слиједеће:

- Обије стране ће спровести споразум Београда и Приштине о ауто-путу који је потписан 14. фебруара 2020.

- Обије стране ће спровести споразум Београда и Приштине о жељзници који је потписан 14. фебруара 2020.

Као додатак овоме, обе стране ће се обавезати на заједничку студију о изводљивости у вези са опцијама којима би се инфраструктура жељезнице Београд-Приштина повезала са луком на дубоком мору на Јадрану.

- Косово (Приштина) и Србија (Београд) радиће са америчком Међународном корпорацијом за финансијски развој (EXIM) на меморандуму разумијевања како би се операционализовало слиједеће:

Ауто-пут Мира

Жељезничка веза између Приштине и Мердара

Жељезничка веза између Ниша и Приштине

Обезбеђивању финансија за подршку неопходним зајмовима за мале и средње бизнисе (СМЕ)

Додатним билатералним пројектима

Стално представништво међународне, EXIM у Београду, Србији.

- Обе стране ће успоставити и учинити оперативним заједнички објекат на прелазу Мердаре.

- Обије стране ће се придружити и у потпуности користити бенефите ''''Зоне мини-Шенгена'''' коју су најавиле Србија, Албанија и Северна Македонија у октобру 2019.

- Обије земље ће узајамно признавати дипломе и професионалне сертификате.

- Обије стране ће се сложити да раде са америчким министарством енерегетике и другим меродавним институцијама владе САД на изради студије о изводљивости у циљу дијељења језера Газиводе/Ујма, као поузданог извора воде и енергије.

- Обије стране ће диверсификовати њихове изворе снабдијевања енергије

- Обије стране ће у својим мрежама мобилне комуникације забранити употребу 5Г опреме коју испоручује непровјерен продавац. Онда када је таква опрема већ присутна, обије стране ће се обавезати на њено уклањање и друге напоре на медијацији да то буде учињено на време.

- Обе стране ће повећати надзор путника у ваздушном саобраћају, дијељење информација између себе у оквирима шире америчке сарадње на Балкану. Стране ће се обавезати на унапређивање технологије за борбу са незакоинитим активностима, спровођењем и операционализовањем система за надзор и информације PISCES, APIS, ATS-G и СРТФ, које су обезбиједиле САД.

- Обије стране се обавезују да штите и унапређују вјерске слободе, укључујући обновљену међуверску комуникацију, заштиту вјерских објеката и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву. Стране се обавезују да наставе повраћај имовине јеврејских жртава Холокауста.

- Обије стране се обавезују на убразавање напора на проналажењу и идентификацији посмртних остатака несталих особа. Обије стране се обавезују на идентификовање и дугорочно спровођење трајних ријешења за избјеглице и интерно расељене особе. Обије стране се обавезују да успоставе мјесто контакта које ће координисати активностима на овим питањима између двије владе и које ће на годишњем новоу давати информације о броју ријешених случајева и оних који су још увијек у процесу ријешавања.

- Обије стране ће радити са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би утицале да те земље декриминализују хомосексуалност.

- Обије стране се обавезују да Хезболах у потпуности сврстају под терористичку организацију и да у склопу својих јурисдикција у потпуности спроводе мјере на рестрикцији његових операција и финансијских активности.

- Косово (Приштина) ће се сложити да спроведе једногодишњи мораторијум на захтијевање чланста у међународним организацијама. Србија (Београд) ће се сложити да спроведе једногодишњи мораторијум на њену капмању повлачења независности и да се уздржи од тога да званично или незванично захтјева од било које земље или међународне организације да не призна Косово (Приштину) као независно. Оба ова споразума ступају на снагу тренутно.

- Косово (Приштина) и Израел слажу се да се међусобно признају, наводи се у документу који је потписала приштинска страна.

- Србија (Београд) се слаже да отвори трговинско и државно представниоштво у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да пребаци своју амбасаду у Јерусалим до јула 2021. године, пише у документу који је потписао Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана