Шта наредни дани доносе Србима на сјеверу КиМ?

РТ Балкан
Шта наредни дани доносе Србима на сјеверу КиМ?

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Уз много људи који су отишли са Косова посљедњих годину дана, сада је много људи на одморима, код родбине у централној Србији, факултети не раде, студенти нису у граду, тако да је ово критичан тренутак.

Ако Курти планира да нешто уради, да отвори мост и удари нас у зјеницу ока, у задњу линију наше обране, онда ће то урадити сада, каже данас за РТ Балкан један од Срба из Сјеверне Митровице.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је у Москви, гдје се налази у вишедневној посјети, да ће се нова ескалација на Косову и Метохији догодити прије почетка септембра, са очекиваним покушајем власти косовских Албанаца да изврше инвазију на сјевер региона насељен Србима.

- Ове године очекујем заоштравање на Косову и Метохији до септембра, јер видим по реакцијама Квинте (САД, Велика Британија, Њемачка, Француска, Италија) које само пријете (премијеру самопроглашеног Косова) Аљбину Куртију, али не раде ништа. Обично, када се то догоди, ствари се опасно развијају. Сада је идеално вријеме за напад (косовских Албанаца) на сјевер покрајине, рекао је Вулин додајући:

Универзитет у Косовској Митровици са 8.000 студената, који су увијек бранили мост између јужног и сјеверног дијела Косовске Митровице и спречавали нападе на сјевер, сада је на љетњем одмору.
Истовремено, на главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици чије отварање данима већ најављују власти у Приштини изводе се завршни радови на "шминкању" конструкције.

Префарбани су неки дијелови моста, а прије неколико дана извршен је тест оптерећења. Претходних дана у Сјеверној Митровици као и на мосту више пута је био министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља који је изјавио да и сам тестира мост и да "нема разлога да он не буде отворен".

Снаге Кфора јуче су појачале присуство на мосту, а предсједник Србије Александар Вучић прије пар дана изјавио је да се 14. или 15. августа, дакле сутра или прекосутра, очекује насилно отварање моста на Ибру.

Шта чека српску заједницу у Сјеверној Митровици наредних дана ако Аљбин Курти крене у насилно отварање моста који је у овом тренутку, психолошки гледано, и посљедња линија обране Срба у Сјеверној Митровици и на сјеверу КиМ?

"Уз много људи који су отишли са Косова посљедњих годину дана, сада је много људи на одморима, код родбине у централној Србији, факултети не раде, студенти нису у граду, тако да је ово критичан тренутак. Ако Курти планира да нешто уради, да отвори мост и удари нас у зјеницу ока, у посљедњу линију наше обране, онда ће то урадити сада. Мимо тога, сјевер је препун специјалаца, надзорних камера, полицијских база, ми смо већ опкољени, претворени у енклаву", каже данас за РТ Балкан један од Срба из Сјеверне Митровице.

За бившег војног контраобавјештајца Љубана Карана "снаге које покушавају да дестабилизују Србију иду у два правца – један је покушај преврата у самој Србији, а други је увлачење Србије у сукоб са КФОР-ом и НАТО на Косову и нека врста прокси рата".

- У покушају преврата у Србији игру воде моћне западне обавјештајне службе. Са друге стране ту су и њихови балкански сателити, хрватска, бошњачка, албанска, бугарска обавјештајна служба које раде на томе да створе овдје што више деструктивних група и појединаца. Велике службе траже спаваче међу људима или функционерима који имају високе позиције у државном систему. Ти спавачи треба да се активирају ако све крене по њиховом плану и да врше деструкцију употребе безбједносних снага које би спречиле тај преврат. Ту су и унутрашње снаге које су постале веома деструктивне не само са пријетњама већ почињу и са насиљем, каже Каран.

Некадашњи контраобавјештајац сматра да је други начин "ломљења Србије", ако преврат не успије, увлачење Србије у сукоб са КФОР-ом и НАТО, у чему веома важну улогу има Аљбин Курти.

- Куртијева улога у томе је веома активна и он иде на крајње провокативне потезе како би испровоцирао прво Србе на КиМ да крену у неке протесте, затим да те протесте он и Запад прогласе за агресију и да су то терористи, без обзира колико ти протести мирни били. Циљ је присиљавати Србију да на неки начин мора да интервенише, а када интервенише, онда је прогласити за агресора. Затим ће кренути парола да Косово мора да се брани. Косово већ сада увелико наоружавају, укључиће и друге државе које имају територијалне претензије према Србији. Ту је и Хрватска која се интензивно наоружава, зашто, да неће да ратује против Аустрије, Италије или Мађарске? Наоружавају се и друге војске у региону, констатује Каран.

Ово је, по његовом мишљењу, пут у ескалацију гдје је услов да Србија мора доћи у такву ситуацију да повуче потез на основу кога би се прогласила за агресора.

- Мост на Ибру није изабран тек тако, не вјерујем да је то Курти сам урадио, него мислим да су ту учествовали и његови ментори са Запада. То је вишеструка провокација и угрожавање Срба на КиМ. Мост на Ибру није само физичка баријера заштите Срба него и важна психолошка тачка. Ако то отворе, значи и тај психолошки елемент ће притискати Србе и подстицати тихи егзодус и етничко чишћење, речи су Љубана Карана.

По његовом мишљењу, отварање моста на Ибру "угрожава најважнију општину из ЗСО коју Курти неће да формира и гдје је језгро српства, његов најорганизованији дио".

- Ако ударе на ту тачку и обесмисле ту општину, ако је повежу са јужним делом Косовске Митровице и створе цјелину гдје ће Албанци бити апсолутна већина, онда је обесмишљена комплетна ЗСО која Србима гарантује какав-такав опстанак. Мост је, значи, смишљено изабран као вид притиска на Србију да мора нешто да уради, да интервенише. Србија покушава преко међународних фактора да то спријечи, они су вербално против, али све је то тако млитаво и млако да се чини да ће Курти то и урадити уз њихову прећутну дозволу и миг, а они ће да га осуђују без ефекта, каже Каран.

Наш саговорник понавља да су мост на Ибру, Сјеверна Митровица, језгро одбране српства на КиМ и да ма колико изгледало да је сада и на Сјеверу све заузето, покривено, да то није до краја тако.

- Као што Косово није држава, иако сматрају да су све узели, заузели, освојили, никада неће ни бити. Тако мора да се задржи ово језгро одбране српства које ће бити језгро ЗСО која мора да се формира ако не почне оружани сукоб, закључује Каран.

Александар Гуџић, историчар из Грачанице, за РТ Балкан каже да најаве из Приштине о отварању моста могу да произведу насиље на том подручју.

- Влада у Приштини већ годинама спроводи политичко, институционално и физичко насиље над Србима с циљем да код њих унесе страх и несигурност, да протјера Србе. Велики број Срба је посљедњих година отишао са сјевера, обичном, пристојном, цивилизованом човјеку, Србину, досади насиље које спроводи Приштина и овај, посљедњи у низу догађаја, ове најаве, могу довести до новог насиља и ескалације која ће додатно узнемирити Србе, донијети нову несигурност, каже Гуџић.

Он не крије да га додатно брине немоћ званичног Београда када се ради о оваквим потезима Приштине, али и да је питање колико Београд може да помогне Србима у овом тренутку када се у пракси види да влада у Приштини има прећутну сагласност амбасадора великих сила Запада, иако они декларативно изјављују да осуђују једностране потезе Куртија.

- Свакако да Срби могу да пруже миран отпор тој полицијској и цивилној управи која је тренутно на Сјеверу. Сјевер Косова врви од специјалаца, власт у општинама држе људи који су освојили мали број гласова и ту нема ни најмањих облика демократије. Крајњи циљ је уношење несигурности, да Срби оду у неком тихом егзодусу. Оно што је на терену и што забрињава јесте да долази до све чешћих провокација. Албанци са југа прелазе на сјевер, на језеро Газиводе. Срби се суочавају са бројним провокацијама, шенлучењем екстремиста и бојим се да би отварање моста довело до даље ескалације, провокација, сукоба, инцидената, каже Гуџић.

Гуџић констатује и да је мост нешто што би само по себи требало да спаја људе, али, 25 година послије рата на Косову, нису се стекли услови да Срби и Албанци као већински народ на Косову, живе мирно једни поред других.

- Ако ме питате зашто је то тако, рећи ћу да косовске политичке елите од 1999. до данас, значи ту говорим и о ратној коалицији и о Аљбину Куртију као некоме ко није учествовао у рату, нису показале спремност да интегришу Србе у свој систем и отуда страх Срба за будућност ако се отвори мост, закључује Гуџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана