Шта каже Стејт департмент о протестима у Србији

ГС
Шта каже Стејт департмент о протестима у Србији

ВАШИНГТОН - Амерички Стејт департмент саопштио је да је лажна свака тврдња да се Сједињене Америчке Државе (САД) мијешају у протесте у Србији или да подржавају протестне покрете усмјерене против Владе Србије.

- Не чуди нас што је Русија, насупрот томе, инструментализовала протесте да би остварила своју агенду у Србији, као што то чини широм свијета, наводи се у одговору портпарола Стејт департмента за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Подсјетимо, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да "анализа тренутне ситуације у пријатељској Србији указује на поновне покушаје појединих злонамјерних сила да активирају познати деструктивни арсенал у циљу подривања унутрашње политичке ситуације у овој земљи."

Предсједник Србије Александар Вучић потврдио је да су га руске службе обавијестиле да се спремају масовни нереди у покушају државног преврата.

У Стејт департменту у одговору за РСЕ оцијенили су да су миран протест и право грађана да демонстрирају и слободно говоре важан дио демократије.

Подсјећају и на став америчких званичника да је "на српском народу и његовим изабраним лидерима" избор шта радити даље са ресурсима литијума.

- Вјерујемо да ово Србији пружа изузетну прилику, под условом да се поштују еколошки стандарди и најбоља свјетска пракса. То је одлука коју треба да донесе Србија, закључује Стејт департмент.

Да став Вашингтона о протестима у Србији није тако неутралан као што Стејт департмент тврди у одговору за РСЕ, показао је помоћник државног секретара за енергетику америчког Стејт департмента Џефри Пајат.

- Српски литијумски пројекат 'Јадар' прилика је да се допринесе зеленој транзицији и код куће и у иностранству. То би оснажило економију Србије и учинило је лидером у сектору обновљивих енергија у Европи, навео је Пајат на Иксу.

У овом оглашавању Вашингтон није пропустио прилику да прокоментарише и потпредсједника Владе Александра Вулина, наводећи да је став САД о Вулину "добро познат."

- Он је од јула 2023. под америчким санкцијама, поред осталог, због веза са Кремљом, наводи се, пише РТ Балкан.

 

Serbia’s Jadar lithium project is an opportunity to contribute to the green transition at home & abroad. It would grow 's economy & make it a leader in Europe’s RE sector. This can be done in a way that meets the highest env. standards & protects Serbia's natural resources.

— Assistant Secretary Geoffrey Pyatt (@AsstSecENR) August 13, 2024

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана