Шта је Србија новим гасним споразумом са Русијом добила, а шта изгубила?

ГС
Foto: Илустрација

МОСКВА/БЕОГРАД- Послије телефонског позива на релацији Београд–Москва, обриси новог гасног споразума се назиру.

Предсједници Србије и Руске Федерације јуче су се договорили о наставку снабдијевања Србије руским гасом. Цијена ће се у наредне три године кретати у распону од 310 до 408 долара за хиљаду кубика гаса, а биће везана за цијену нафте.

Шта је Србија новим споразумом добила, а шта изгубила?
 

Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије, рекао је за РТС да нови споразум доноси мирноћу становништву, привреди и цијелој држави, пошто се смањује неизвјесност у вези са снабдијевањем гасом.

"Врло је битно да ће то довести до одређене стабилизације на тржишту, да кажемо, других енергената. Првенствено ту мислимо на пелет и дрво за огрев, за којима је значајно порасла тражња у последњих неколико недеља", рекао је Станић.

Додао је да је из угла Србије битно да споразум на врло повољан начин покрива три кључне ствари – цијену, количину и сигурност снабдијевања гасом.

"Чули смо да је цена значајно повољнија него што је тржишна, да та нафтна формула нама одговара. С друге стране, говори се и о око три милијарде кубика природног гаса који ће стићи из Русије и оно што је из Кремља речено, јесте да ће снабдевање што се тиче Србије бити сигурно", казао је Станић.

Напоменуо је, ипак, да иако је неизвјесност смањена, она и даље остаје и да ће зависити од тога какви ће бити политички односи између Европске уније и Русије, пошто се поставља питање транзита гаса зато што се гасоводи према Србији налазе на територији чланица ЕУ.

 

"Доба јефтине енергије у Европи и свијету је завршено"

Стручњак за енергетику Милош Здравковић рекао је за РТС да се не боји сценарија у којем ће Бугарска онемогућити транзит гаса до Србије и навео да је "Украјина то двапут урадила и да јој се обило о главу".

"Прекид транзита за собом повлачи одређене тужбе, јер су компаније и државе резервисале капацитете у гасоводима и једноставно, држава Бугарска није у стању то себи да приушти. Следећи политику притисака, држава Бугарска се у скоријој прошлости одрекла Јужног тока. То је био планирани гасовод капацитета 63 милијарде кубика. Добили су утешну награду после тога, гасовод од 15,75 милијарди кубика и то преко Турске, а Турска је њихов, условно речено, геополитички ривал", навео је Здравковић.

Подсјетио је и да је Бугарска изгубила нуклеарну електрану у Беланама и да је Мађарска искористила тај вакуум и почела процес проширења електране у Пакшу, док је Бугарска платила пенале "Росатому".

Говорећи о цијени, Здравковић је навео да је доба јефтине енергије и енергената у Европи и свијету завршено.

"Када поредимо какве су цене владале у Европи у времену док смо ми имали цену 270 долара, Немачка је имала 230, Турска 210, Пољска је имала ексклузивну цену од 450 долара и највећу цену у Европи. Онда је Европска комисија дошла на ингениозну идеју да купује гас на берзи и да не прави уговоре какви су били раније, односно да се цене другачије вреднују", објаснио је Здравковић.

 

"Боље је да се цијена формира на основу нафтне формуле"
 

Оцијенио је да Србија као транзитна земља има боље преговарачке позиције и са Западом и са Истоком и подсјетио да су Руси власници готово читаве угљоводоничне индустрије у Србији, као и петрохемијске индустрије, а додао је и да су доста уложили у модернизацију Нафтне индустрије Србије.

"Што се тиче цене, наравно да је боље да се цена формира на основу нафтне формуле, а не на основу берзе ДТФ у Холандији. Да је било тако, у овом тренутку, док ми разговарамо, цена је негде око 1.010 долара за хиљаду метара кубних, а иначе, цене су почеле драстично да расту. У летњем периоду цене гаса су много мање, а у зимском оне иду у небеса", истакао је Здравковић.

Додао је да аналитичари Међународне агенције за енергетику предвиђају да ће цијена гаса у Европи бити око 3.000 долара за хиљаду кубика, а да је Норвешка, која је други снабдијевач Европе нафтом и гасом, навела да ће цијена бити 3.500 долара и оцијенио да је у том случају цијена о којој се договорила Србија "хиперповољна".

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је на питање да ли је Србија нешто изгубила у оквиру новог споразума, одговорио да Србија нема никакве проблеме са западним факторима и да су Руси изашли у сусрет на овај начин у овим околностима.

"Ми смо држава којој кључни западни опоненти Москве већ деценијама отимају део територије, подржавају косовски сепаратизам, противно духу Дејтона гуше Републику Српску, од Србије очекују да у једном тренутку почне да асистира у тим процесима. Значи, када смо већ под сталним притисцима по тим питањима која за нас имају прворазредан национални значај, зашто бисмо се ми плашили што ће нас неко сада притискати или нас мрко гледати и због гаса", рекао је Анђелковић.

 

"Русија од Србије не захтијева да се сврста на њену страну"
 

Говорећи о могућим притисцима Русије, пошто је Србија у потпуности зависна од руског гаса, Анђелковић је навео да досад није чуо да је Русија тражила од Србије да уведе санкције САД или да приступи ОДКБ-у.

"Русија од нас не захтева да се сврстамо на њену страну, нити сада, нити је то у било ком периоду раније тражила, па не видим како би могла да нас онда притиска и зашто би нас притискала. Ако причамо о могућим притисцима у случају да се Србија окрене против Русије, примера ради, да уведе санкције Москви, па наравно да ће Русија на то реаговати, јер санкције су нека врста мирнодопске агресије", истакао је Анђелковић.

Додао је да вјерује да Београд никада не би увео санкције, не због Русије већ због себе, пошто би, како је навео, у случају увођења санкција "изгубио подршку Москве за одбрану Косова".

"Зашто би Русија земљи која јој је увела њој санкције помагала, примера ради, да сепаратистички део њене територије не уђе у Уједињене нације, а Русија нам помаже. Русија је чланица Већа за имплементацију мира у БиХ, органа који је надзорни у односу на ОХР и у овој или оној мери може да контрира самовољи високог представника. Русија нам и ту помаже", казао је Анђелковић.

Додао је да порука у вези са гасом има много шири значај.

"То је руска порука да, упркос разним причама да Русија трампи Донбас за Косово или нешто слично, Русија остаје чврсто уз Београд", нагласио је Драгомир Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана