Шта ће бити са Рибникаром? Одржана прва сједница Радне групе за Меморијални центар

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Чланови Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сjећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ одржали су данас конститутивну сjедницу, којом је предсjедавао помоћник министра просвjете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић, који је и предсjедник тог тијела.

На састанку у Министарству просвете, за замјеника предсједника Радне групе изабран је Огњен Божовић, адвокат из Београда, а дискутовано је и о Пословнику о раду, који ће бити усвојен до петка и којим ће бити дефинисане активности које ће се у наредном периоду спроводити.

Истакнуто је да је задатак Радне групе да усмерава и усклађује активности на успостављању Меморијалног центра и да у односу на потребе породица жртава злочина и шире заједнице, а на основу претходних консултација и добијених информација, предложи конкретне мјере које би требало предузети поводом успостављања Меморијалног центра и осмишљавања комеморација и програмских садржаја.

На састанку Радне групе присуствовали су и чланови Мултидисциплинарног тима, који су стучњаци из различитих области, а који ће спровести опсежне консултације с циљем припреме препорука и приједлога конкретних мјера ради успостављања Меморијалног центра, формулисања услова међународног идејног архитетонског конкурса за Меморијални центар и избор најбољег рјешења. На састанку Радне групе разговарано је о предузетим и планираним активностима, као и о приједлозима за осмишљавање комеморације и програмских садржаја за обиљежавање годишњице помена, преноси К1инфо.

Такође, Радна група је у обавези да ове препоруке и мјере имплементира и спроведе кроз своје ресоре, као и да исте предложи Влади Србије на усвајање. Чланови Радне групе су представници министарства надлежних за просвету, културу и јавна улагања, Града Београда и Градске општине Врачар, вршилац дужности директора Огледне основне школе „Владислав Рибникар“, два представника породица убијених, као и представници огранизације Виктим Супорт Еуропе, Виктимолошког друштва и Института за педагошка истраживања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана