Српском пуковнику медаља руског Министарства одбране

Срна
Српском пуковнику медаља руског Министарства одбране

БЕОГРАД - Министарство одбране Русије одликовало је у Москви изасланика одбране Србије пуковника Будимира Гајића Медаљом за значајан допринос у развоју међународне војне сарадње.

Српски пуковник је први у историји који је добио ово високо признање, јавио је “Спутњик”.

Медаљу је пуковнику Гајићу уручио замјеник руског министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин на опроштајном пријему у Амбасади Србије у Москви, организованом поводом истека мандата изасланика одбране Србије.

Генерал Фомин нагласио је да је пуковник Гајић изузетна личност, човјек пун квалитета, одговаран, предусретљив, оперативан у постављању задатака и исти такав у њиховом рјешавању.

“И амбасадорски и војни апарат по правилу није бројан, али смо, ипак, ријешили задатке и не само зато што су Русија и Србија земље побратими, већ нас обједињује много тога - заједничка ратна историја, прилично сурова, заједничка култура и још много тога”, рекао је Фомин.

Он је пожелио српском изасланику одбране успјех у даљој војној каријери, јер, како је нагласио, он то заслужује и изразио је наду да ће руководство Србије умјети достојно да оцијени све што је пуковник Гајић у претходних пет година учинио за јачање руско-српске војне сарадње.

Замјеник руског министра одбране пожелио је пуковнику Гајићу, његовој породици и Србији даљи просперитет и напредак.

Свечаност у Амбасади Србије у Москви је почела интонирањем националних химни Србије и Русије, а обраћајући се присутнима пуковник Гајић је рекао да је за сваког официра огромна част да буде војни представник своје државе у иностранству, али да је непоновљиво искуство бити то у пријатељској и братској земљи.

“Један од основних задатака сваког војног изасланика је јачање билатералне војне сарадње са земљом пријема, а ја сам имао срећу да будем активни учесник и сведок интензивног развоја војно-војне и војно-техничке сарадње између Руске Федерације и Србије. За то су, у првом реду, заслужни изузетно добри односи председника две државе, Владимира Путина и Александра Вучића, али исто тако и посебан однос који министар одбране Сергеј Шојгу и његови најближи сарадници имају према Србији”, рекао је пуковник Гајић.

Он је представио и новог изасланика одбране Србије пуковника Сашу Момчиловића, који је претходне три године био на дужности изасланика одбране у Бјелорусији.

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански истакао је у обраћању да је пуковник Гјић створио велики круг пријатеља и поштовалаца Србије и да је његов мандат обиљежен најуспјешнијим војним односима Војске Србије и Војске Руске Федерације у посљедњих двадесетак година.

У име војно-дипломатског кора говорио је изасланик одбране Француске, бригадни генерал Иван Мартин, који се обратио на српском језику и истакао да је пуковник Гајић био одличан представник своје земље и амбасадор српског Министарства одбране.

Осим изасланика одбране из разних земаља, свечаном пријему у Амбасади Србије присуствовали су амбасадори БиХ и Црне Горе Жељко Самарџија и Милорад Шћепановић, Његово преосвештенство епископ моравички, настојатељ Подворја СПЦ у Москви владика Антоније, представници руског Министарства одбране, Федералне службе за војно-техничку сарадњу, Генералног секретаријата ОДКБ, предузећа руске намјенске индустрије, српски привредници у Москви и други гости.

Изасланство одбране Србије у Москви једино је у чијем саставу се налазе три официра - изасланик и два помоћника, а по први пут, с обзиром на то да је у току примопредаја дужности, изасланство броји четири припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана