Српском функционеру година затвора због изјаве о Рачку

Срна
Српском функционеру година затвора због изјаве о Рачку

БЕОГРАД - Предсједник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић осуђен је данас на годину дана затвора због изјаве да је масакр у Рачку измишљен, што је Основни суд у Приштини подвео под кривично дјело “подстрекивања етничке мржње и нетрепељивости” и на основу тога му изрекао затворску казну.

Основни суд у Приштини, који је након гласања објавио пресуду Тодосијевићу у поновљеном поступку, најавио је да ће казна бити извршена након правоснажности пресуде.

“У наредних петнаестак дана до када би требало да добијемо у писаној форми данашњу пресуду уложићемо жалбу Апелационом суду пошто је по мом чврстом уверењу данашња пресуда неодржива јер је изјава због које се Тодосијевићу суди израз права на слободно изјашњавање и права на слободу говора”, рекао је Срни његов адвокат Небојша Влајић.

Он је подсјетио да је Тодосијевић је крајем 2019. године у Приштини осуђен на двије године затвора зато што је на обиљежавању двије деценије од НАТО бомбардовања СР Југославије и Србије у Звечану изјавио да је случај Рачак измишљен и искориштен као повод за бомбардовање.

Апелациони суд у Приштини потврдио је ту пресуду, али је након жалбе Тодосијевићих адвоката Врховни суд наложио ново суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана