Српско тужилаштво од Хрватске тражи информације о свједоку који је рекао да је Вучић наређивао убиства у глини

Танјуг
Српско тужилаштво од Хрватске тражи информације о свједоку који је рекао да је Вучић наређивао убиства у глини

БЕОГРАД Више јавно тужилаштво у Београду затражило је од хрватских надлежних органа податке о свједоку из тамошњег процеса за ратни злочин у Глини - Косте Даниловића, који је на суђењу, поред осталог, рекао да је „тамо видио садашњег предсједника Србије Александра Вучића, како говори кога ће убити, а кога ће заклати“.

Због ових навода београдско тужилаштво формирало је предмет у правцу утврђивања услова и претпоставки за кривично гоњење због кривичног дјела изазивање панике и нереда или кривичног дјела давање лажног исказа, с обизирим на то да је текст о његовом свједочењу објавио портал Телеграм.хр, 28. октобра, а који су пренијели и српски медији, што је изазвало узнемирење јавности у Србији.

Тим поводом је Више јавно тужилаштво у Београду упутило замолницу Хрватској, у коју је Танјуг имао увид.

У замолници тужилаштво сходно Закону о међународној правној помоћи тражи од надлежних хрватских органа да му достави личне податке свједока Даниловића и посебно да наведу да ли је он држављанин Србије.

Даниловић је свједочио у поступку против предсједника Ратног предсједништва Глине Душана Јовића, који је 2010. године оптужен за ратне злочине извршене од септембра 1991. године до априла 1992. године на подручју Глине.

У прилогу замолнице тужилаштво је указало на све облике извршења кривичних дјела изазивање панике и нереда и давање лажног исказа, за које је, у зависности од облика, запријећена казна до осам, односно до пет година затвора.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана