Српско становништво на Космету најугроженије у региону

Срна
Српско становништво на Космету најугроженије у региону

МОСКВА - Замјеник сталног представника Русије у ОЕБС-у Максим Бујакевич рекао је да забрињава чињеница да је српско становништво на Косову и Метохију најугроженије у региону у погледу физичке и безбједности имовине, те позвао Мисију ОЕБС-а да ово питање држи стално у фокусу.

Бујакевич је указао да се Мисија ОЕБС-а на Косову и Метохији суочава са много изазова, с обзиром да ситуација на терену често ескалира.

"С тим у вези, истичемо значај активности Мисије ОЕБС-а у областима заштите права мањина, укључујући и област образовања, очување /углавном српског/ културног и духовног насљеђа, као и владавину права", рекао је Бујакевич.

Он је поручио да је дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, у дубоком застоју због сталних провокација приштинских власти.

Бујакевич је указао да потрагу за одрживим рјешењем треба водити у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбедности УН.

"Рјешење мора бити прихватљиво за Београд и српски народ, а мора добити и сагласност Савјета безбједности УН", навео је Бујакевич.

Он је навео да ситуација све више залази у ћорсокак усљед континуираних провокација Приштине, преноси "Косово онлајн".

"Реч је, посебно, о упадима полиције косовских Албанаца у четири општине на сјеверу Косова и Метохије, усљед којих су затворене разне српске институције, укључујући и све поште", навео је Бујакевич.

Он је указао да је реакција актера позваних да утичу на преговарачки процес сваки пут варирала од израза "забринутости и разочарања" до "дубоке забринутости и снажног разочарања" у вези са "једностраним и некоординисаним корацима Куртија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана