Српским вјерницима забрањено да присуствују манастирској слави

Срна
Српским вјерницима забрањено да присуствују манастирској слави

БЕОГРАД - Групи од 50 вјерника, Срба расељених са простора косовско-метохијске општине Сува Река забрањено је да сутра присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Представници Привременог органа и организатори пута су уредно још 8. јуна обавијестили припаднике “Косовске полиције” да група расељених вјерника жели да у Мушутишту 12. јуна обиљежи храмовну славу на остацима Цркве Свете Тројице.

Међутим, стигао је негативни захтјев на њихову молбу да им полиција пружи безбједносну подршку, без које је, како се наводи, немогућа реализација пута у овој, чисто албанској средини.

На тај начин они су онемогућени да посјете своју постојбину и присуствују слави, како су то годинама чинили.

За расељене Србе који су до 1999. године живјели у Сувој Реци, а коју су морали да напусте, обилазак остатака храма и присуство на храмовној слави представља велико духовно окрепљење.

Из Канцеларије за Косово и Метохију су истакли да овакав гест представника Приштине јасно показује да Срби нису добродошли на простор Косова и Метохије, ни славу да обиљеже и посјете гробове, а камо ли да им се гарантује безбједан повратак у етнички очишћеним срединама.

Канцеларија поставља питање коме сметају вјерници и ходочасници и за кога они представљају опасност.

Ријеч је, како су указали, о још једном терору и иживљавању Аљбина Куртија, преко његових полуга власти у Приштини, који не жели да на Косову и Метохији буде нити једног Србина.

Колико год се Београд трудио да гради мостове сарадње, овакав однос власти привремених институција у Приштини према преосталим Србима или повратницима, то обесмишљава и у темељима поткопава, закључила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана