Српски тинејџери први у Европи по времену проведеном на интернету

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Србија је прва земља у Европи по просјечном времену проведеном на интернету и то млађих од 18 година, рекла је социолог и стручњак за дигитални маркетинг Јелена Радовић.

"Многи то повезују са вршњачким насиљем, дечијом депресијом и асоцијалним понашањем младих", рекла је она, те подсјетила да на друштвеним мрежама постоји ограничење, и да дијете млађе од 13 година не би требало да има друштвене мреже.

Она је указала на потпуно "сиву зону" са информацијама за дјецу до 13 година, колико их је интернету, колико њих игра игре, колико их је на друштвеним мрежама и колико времена проводе, додајући да су цифре и веће од доступних статистичких података.

Радовићева је рекла да родитељи не разумију толико добро технологију као њихова дјеца, која, опет, не могу да довољно препознају нијансе лијепог и ружног, насиља на интернету.

"Деца само упијају као сунђери и не могу да схвате чега морају да се чувају на интернету", истакла је Радовићева за ТВ Пинк, те додала да родитељи и институције морају да науче како да заштите дјецу, која се жале да их нико не разумије.

Она је као позитиван примјер навела је да су се у Њемачкој правиле групе јутјубера и инфлуенсера који се баве само квалитетним садржајем.

Радовићева је нагласила да се не може раздвајати онлајн и офлајн живот, јер се та линија између стварносит и нтернета изгубила.

"Имамо живот онлајн и офлајн, а младима па и старијој генерацији је подједнако битан. Треба да комуницирамо и да учимо децу, али и одрасле на свим могућим нивоима јер је то садашњост, стварност, то није нека далека будућност. Ко зна докле ће нас та технологија одвести", каже Радовићева

Она је нагласила да треба константно радити на нивоу државе, институција, породице, школства и образовања, али и на родитељима, дјеци и инфлуенсерима, и на онлајн садржају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана