Српски судови коначно рекли "стоп" хрватској отимачини

Срна
Српски судови коначно рекли "стоп" хрватској отимачини

БЕОГРАД - Привредни апелациони суд у Београду потврдио је да се не може признати одлука хрватског суда којом је некадашњој Југобанци отета имовина у Хрватској, чиме је Београд коначно показао "црвено свјетло" хрватском правосуђу и отимачини имовине српских предузећа, пише данас "Политика".

Суд у Београду донио је коначну одлуку да одбија да призна пресуду којом је Привредна банка Загреб тражила исплату трошкова поступка који је Југобанка водила пред Трговинским судом у Загребу због отете имовине.

Лист оцјењује да је ово и порука да ни друге сличне пресуде хрватског правосуђа неће бити признате.

Та одлука значи да ће бити спријечено да буџет Србије буде оштећен за два милиона евра, и то само у споровима које је у Хрватској водила Југобанка, чији су стечајни повјериоци углавном корисници буџета.

У образложењу одлуке, Привредни апелациони суд је навео да је један од разлога и непостојање реципроцитета у погледу признања судских одлука између Србије и Хрватске.

Привредна банка Загреб је у овом предмету тражила спровођење пресуде загребачког Трговинског суда, којом би се од Југобанке на име парничних поступака наплатило око 82.000 евра, али уз услов да се призна судска одлука.

Суд у Загребу одбио је тужбу Југобанке да јој Привредна банка Загреб исплати 33 милиона евра са затезном каматом на име накнаде штете због конфисковања имовине.

"Политика" напомиње да загребачки суд не само да је одбио овај захтјев Југобанке, него је и дао легитимитет овом правном насиљу, које се деценијама спроводи у Хрватској, а уз то је тражио да опљачкана Југобанка плати и трошкове судског поступка.

Имовина филијале Југобанке у Ријеци била је присвојена и узурпирана, супротно Споразуму о сукцесији између Србије и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана