Српски научник Владимир Цмиљановић развија лијек против рака и вакцину против вируса корона

Срна
Српски научник Владимир Цмиљановић развија лијек против рака и вакцину против вируса корона

БЕОГРАД - Доктор Владимир Цмиљановић из Базела својим радом скренуо је пажњу швајцарске јавности, али и матице Србија, која га је за заслуге постигнуите у области науке наградила признањем „Никола Тесла“.

Цмиљановић послије данашњег добијања награде у Министарству спољних послова Србије није крио задовољство и понос што му је припало признање названо по највећем српском научнику, који му је, како сам каже, велика инспирација и још већи узор.

Овај доктор хемијских наука, рођен у Крагујевцу, годинама заједно са сестром Наташом предводи тим истраживача компаније „Свис рокетс“ у Базелу, који ради на новим лијековима против рака и развоју вакцине против ковида нове генерације.

Цмиљановић као главни извршни директор швајцарске компаније и његова сестра, која је на мјесту генералног директораза специјалне операције, дали су огроман допринос у развоју лијека против рака по имену „афинитор“, који се већ налази на комерцијалном тржишту велике фармацеутске компаније „Новартис“.

-Још док смо студирали моја сестра Наташа и ја смо пронашли нови начин да блокирамо раст канцерогених ћелија. Данас је у свету та технологија призната, као и тај лек, који је регистрован је у читавом свету на основу наших истраживања - објаснио је Цмиљановић.

Он вјерује да је други онколошки лијек на којем раде још бољи и ефикаснији, што би, према његовим очекивањима, требало да се потврди након клиничких истраживања која су у току.

-Тим леком смо проширили спектар дејства јер супстанца продире у мозак, а наш циљ је да лечимо и туморе мозга - нагласио је српски научник.

Он је објаснио да се лијек који су развили у борби против рака заснива на принципу блокаде производње шећера у канцерогеним ћелијама, које без глукозе почињу да изумиру.

Према његовим ријечима, вакцина против вируса корона коју његова компанија развија је нове генерације, а технологија се заснива на ослабљеном вирусу који је жив, чиме се имунолошки систем активира јаче него код свих садашњих вакцина.

-Верујемо да ће „ракетна вакцина“, односно „ракетвакс“, на којој радимо, помоћи да се читава планета заштити од корона вируса и да ће дјеловати на све мутације ковида - додао је Цмиљановић.

Он данас важи за водећег фармацеустког предузетника и научника у Швајцарској, у којој се обрео као рукометаш и нашао ангажман у Базелу.

Уз спорт се бавио и хемијом, која је некадашњег рукометаша крагујевачког „Радничког“ и других српских клубова, лансирала у реномираног научника са више од 15 година у развоју онколошких лијекова и више од 400 региострованих проналазака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана