Српски "мигови" за Украјину: Непостојећи авиони за непостојеће пилоте

РТ Балкан
Српски "мигови" за Украјину: Непостојећи авиони за непостојеће пилоте

БЕПГРАД - Потписивање споразума о набавци 12 вишенамјенских борбених авиона "рафал" између Србије и Француске изазвало је низ реакција у домаћој и страној јавности и медијима.

Поред низа коментара различитих стручњака о карактеристикама ових авиона, њиховој потенцијалној употреби, цијени и другим ставкама везаним за уговор, у западним медијима је најјаче одјекнула информација да у документу постоји клаузула о трансферу српских авиона МиГ-29 Француској и њиховој каснијој испоруци Украјини.

Ову сумануту информацију, која се најприје појавила на појединим Телеграм каналима, многи западни медији су дочекали с одушевљењем и пренијели је, упркос томе што је ријеч о потпуно измишљеној тврдњи, чију је вјеродостојност лако провјерити.

У међувремену се "упецао" и лист "Нешенел интерест", који је у тексту "Украјинско ратно ваздухопловство добија флоту ловаца Ф-16 и МиГ-29 за борбу против Русије" ("Ukraine's Air Force Is Getting a 'Fleet' of F-16s and MiG-29 Fighters to Battle Russia") навео да "украјинско ваздухопловство живи најбоље дане након што је добило авионе Ф-16".

Амерички лист додаје да, упркос губитку једног америчког авиона, Кијев очекује додатне испоруке Ф-16, као и да постоји "велика вјероватноћа да ће добити десетине борбених авиона друге врсте и то од земље од које се то није очекивало".

"Од Србије до Украјине преко Француске"

- Кијев ће вјероватно добити до 36 борбених авиона МиГ-29 у наредним мјесецима, пише "Нешенел интерест" и додаје да је Србија с Француском потписала уговор о набавци 12 авиона "рафал" у верзији Ф3Р, као и да се у уговору наводи да ће ова "балканска држава" испоручити 36 руских МиГ-29 Француској до краја године.

- Велика је вјероватноћа да ће Француска онда те авионе испоручити Украјини, наставља амерички лист, понављајући непровјерену и нетачну информацију. На крају додаје да ће се Ратно ваздухопловство Украјине суочити с неочекиваним проблемом – имаће више авиона него пилота.

Да је аутору текста бар мало стало до тачног информисања, најприје би провјерио са колико авиона МиГ-29 Србија заправо располаже, односно да наша војска у оперативној употреби има 14, а не 36 летјелица ове врсте.

Камо среће да их имамо толико, а и кад бисмо их имали, сигурно их не бисмо донирали за три пута мањи број авиона, поготово не да би они након тога завршили у рукама Кијева. Да до никакве предаје српских "мигова" неће доћи, потврдили су и предсједник Србије Александар Вучић, министар одбране Братислав Гашић, као и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Стога, украјинска команда може "мирно да спава", јер им неће бити потребан додатни број пилота, пошто се Београд неће одрећи својих 14 (36?) "мигова".

Истовремено, управљање преосталим фантомским "миговима" из Србије могу препустити исто толико фантомским пилотима, као што је "Дух Кијева" – митски летач украјинске војске који је, према легенди, за једну ноћ, 24. фебруара 2022. године, оборио чак шест руских авиона изнад украјинске пријестонице.

Није само број авиона споран, већ и дио око тога коју верзију "рафала" Србија набавља. Као што је већ познато, Војска Србије ће добити најсавременију верзију Ф4, а не Ф3Р, како је наведено.

Вриједи подсјетити и да је од 14 "мигова" Војска Србије четири наслиједила од Војске Југославије, шест је Руска Федерација донирала Србији 2017. године, док је преостала четири донирала Бјелорусија 2021. године. НАТО је током агресије 1999. године уништио укупно 11 летјелица ове врсте, пише РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана