Српски интелектуалци траже враћање спомен-плоче на њено мјесто

Срна
Foto: Косово Онлајн

БЕОГРАД - Група интелектуалаца са Косова и Метохије покренула је петицију да споменик палим српским борцима буде враћен на централно мјесто у спомен-парку на православном гробљу у Приштини одакле је измјештен, те да се амбасаде Француске и Њемачке, које су иницирале премјештање, за то извине.

”Дубоко узнемирени вешћу да је споменик српским војницима из ратова 1912-1918. на војничком гробљу у Приштини измештен на иницијативу француског амбасадора Оливијера Героа и немачког амбасадора Јорна Родеа, српска заједница на Косову позива све заинтересоване да подрже петицију за враћање споменика на претходно место, а да се двојица амбасадора јавно извине за њихов непромишљени чин”, наводи се у образложењу петиције.

На иницијативу француске и њемачке амбасаде у Приштини, спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано “Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912– 18”, измјештена је са бочне стране парка над којим се вије застава Француске.

Умјесто ње постављена је мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: “Француским војницима палим на Косову”.

Овим поводом су се огласиле и француска и њемачка амбасада у Приштини, наводећи да је споменик српским борцима “само помјерен неколико метара и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана