Српски иноватори представили рјешења за будућност медицине

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Систем за праћење температуре беба, уређај са видео-играма за рехабилитацију код неуролошких обољења, мобилни ЦТ скенер, као и иновативни препарати против хеликобактерије и за ублажавање симптома дијабетеса, најновија су достигнућа српских иноватора, који су се представили на сајму Експо 2020 Дубаи.

У фокусу осме недјеље сајма нашла се тема здравства, а пет пројеката који су дио СтарТец х програма представљени су прошле недјеље и на свјетском догађају, уз подршку НАЛЕД-а и Привредне коморе Србије.

Овом приликом, стартап BabyFm представио је систем за континуирано, комфорно мјерење температуре код мале дјеце помоћу сензора, а најављено је да ће тестирање овог производа ускоро почети на клиници у Тиршовој, саопштио је НАЛЕД.

Такође, пажњу јавности привукао је и тим Неуробласт, који развија нови сензорски уређај, повезан са модерним видео-играма, који ће користити за кућну физикалну терапију неуролошких пацијената и на овај начин помагати у регенерацији можданих ћелија.

Стратешке партнере из фармацеутске индустрије на сајму су потражили и Dia Solution, стартап настао у оквиру Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, који је дизајнирао иновативни природни пробиотик за ублажавање симптома дијабетеса, и компанија HerbElixa чији је тим развио дијететски суплемент ХербЕЛИЦО на бази лековитог биља, високо ефикасан у борби против бактерије Helicobacter pylori.

Компанија TechnoNaish group представила је модерно технолошко рјешење за медицински скенер који омогућава 10 до 15 пута мањи ниво штетног икс-зрачења у односу на постојеће уређаје, а уз додатна усавршавања моћи ће да се користи и на терену, на пример у возилу санитета.

На Експо 2020 учествовале су још три компаније из StarTech заједнице - Sentiguide, White Lemur i Uniplast које су се овог пута представиле са пројектима за примјену технологија вјештачке интелигенције у здравству, развој средства за јачање имунитета и производњу модерне абалаже за медицинске производе.

Промоција на међународним сајмовима чини важан стуб Startech програма и издваја га у односу на сличне иницијативе.

Компанија Филип Морис је осмислила и са пет милиона долара подржала трогодишњи програм, који спроводи НАЛЕД, у сарадњи са Владом Србије.

На првом конкурсу Стартех програма 29 домаћих малих и средњих фирми добило је финансијску и менторску подршку, од укупно скоро милион долара, да дигитализују пословање, развију иновативне производе и услуге, постигну убрзани раст и крену у поход на домаће и светско тржиште.

Други од три годишња конкурса биће објављен у марту 2022, а више детаља о програму и условима за аплицирање доступно је на платформи Startech.org.rs

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана