Српски амбасадор одбио да прими протестну ноту Подгорице

Срна
Српски амбасадор одбио да прими протестну ноту Подгорице

ПОДГОРИЦА - Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, у складу са инструкцијом Министарства спољних послова Србије, одбио је да прими протестну ноту Министарства иностраних послова (МИП) Црне Горе, саопштено је из црногорског МИП-а.

Божовић је данас позван на разговор у МИП због дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду и покушаја паљења црногорске заставе.

Из МИП-а је саопштено да је генерални секретар Миодраг Канкараш уложио протест, најоштрије осуђујући вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде, при чему је изостало реаговање званичника Србије.

"Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбједност наших дипломата", нагласио је Канкараш.

Он очекује да ће званични Београд одмах реаговати у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима с циљем обезбјеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Србији, као и државног знамења Црне Горе.

Канкараш је навео и да су "неконтролисани протести испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду, нецивилизацијско понашање учесника" и покушај паљења државне заставе Црне Горе, у супротности са начелима добросусједских односа двије пријатељске државе, као и међународног права.

Божовић је осудио тај чин као непримјерен, наводећи да то ни у ком случају не одражава званичан став ни државе Србије, нити њених грађана.

"Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ће данас званично саопштити и Министарство спољних послова", рекао је Божовић.

Он је, како се наводи, пренио жаљење министра спољних послова Србије Ивице Дачића због наведеног акта.

Божовић је истакао да се у комуникацији са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем предузимају све мјере с циљем заштите просторија и особља Амбасаде Црне Горе.

Он је, изразивши поштовање према Црној Гори као сусједу, независној и самосталној држави, нагласио да Србија не жели да се мијеша у унутрашња питања Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана