Српске службе безбједности упозориле: Албанци спремају нападе на Србе

Срна
Српске службе безбједности упозориле: Албанци спремају нападе на Србе

БЕОГРАД - Српске безбједносне службе упозориле су државни и војни врх Србије да Албанци на Косову и Метохији спроводе акцију под кондним именом "Част", чије је циљ прекида дијалога Београда и Приштине, застрашивање Срба, дестабилизација, те спречавање подизања оптужница против челника ОВК, пишу "Вечерње новости".

Лист наводи да су српске безбједносне службе упозориле да ће Срби на Косову и Метохији, нарочито у енклавама, у наредним данима бити мета организованих провокација и напада Албанаца, у циљу стварања нестабилности, која би довела до поновног застоја у дијалогу Београда и Приштине, као и опструкције сарадње са судом за ОВК.

Ово упозорење посебно добија на тежини имајући у виду да су посљедњих неколико дана учестали напади на српско становништво, укључујући чак и дјецу.

Према информацијама овог листа, албански челници на Космету од почетка септембра спроводе акцију под кондним именом "Част", како би спријечили подизање оптужнице против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и његовог сарадника Кадрија Весељија, због убиства готово стотину људи, ратног злочина, прогона и мучења пред Специјалним судом за ОВК у Хагу.

Осим притиска и покушаја дискредитације Суда, који до 24. октобра мора да донесе одлуку о оптужницама, намјера им је да Приштина поново направи застој у преговорима са Београдом, јер не жели да разговара о формирању заједнице српских општина (ЗСО).

То, како се наводи у тексту, потврђује и изјава премијера самопроглашеног Косова Авдулаха Хотија да је "питање ЗСО завршено". Извори "Новости" кажу да је акција започета када су објављени документи Специјалног тужилаштва са именима и подацима потенцијалних свједока против бивших представника ОВК.

Та документа је непознати човјек доставио удуржењу ветерана терористичке ОВК, ради застрашивања оних који желе да говоре о злочинима.

У другој фази операције, која се зове "Катана" (по надимку погинулог команданта ОВК Агима Рамаданија), кренуло се у нападе на Србе на Космету, јавну промоцију Тачија и Весељија, те довођење у везу међународног суда са службама безбједности из Србије и Русије.

Лист наводи да се опасни план са застрашивањем Срба увелико спроводи, те подсјећа на покушаје отмице и застрашивања српске дјеце протеклих дана.

Према сазнањима листа, руководилац акције "Част" је генерални инспектор закозване Косовске обавјештајне службе Бурим Рамадани, познат по антисрпским ставовима, који је на ову фунцкију постављен на приједлог Рамуша Харадинаја, а школовао се у Приштини, Њемачкој, САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана