Српске пруге чува 86 опходара, дневно прелазе по 15км пјешице

Танјуг
Српске пруге чува 86 опходара, дневно прелазе по 15км пјешице

БЕОГРАД- На српским пругама свакодневно "шпарта" 86 чувара пруге, тзв. опходара, који у једном дану пређу пјешице по петнаестак километара, речено је Тањугу у Инфраструктури жељезнице Србије.

Они обилазе пругу и детаљно прегледају цијелу трасу, како би утврдили њену исправност и безбједност.

Опходари на жељезници упркос високим температурама свакодневно одговорно и посвећено обављају свој посао, кажу у Инфраструктури железнице Србије и истичу да је безбједност саобраћаја увијек на првом мјесту и апсолутни приоритет.

Како кажу, посао је тежак, јер га обављају увијек на отвореном, без обзира на временске и атмосферске услове.

Током љета, када су високе температуре, током обиласка опходар провјерава да ли је негдје дошло до деформитета шине, односно сунчаних кривина, што је изузетно значајно за безбједност саобраћаја.

Температура шина током врелих дана може бити и већ од 60 степени.

Саша Бајић један је од 86 чувара пруге-опходара, колико их има на мрежи пруга Инфраструктуре жељезнице Србије, са још двојицом својих колега ради у пружној дионици Младеновац - Раља и задужен је за обилазак укупно 72 километра пруге од Пиносаве до Велике Плане. На тој траси су и по три тунела и моста.

На посао свакога дана долази из Крњева, мјеста које је тридесетак километара удаљено од Младеновца.

Свакодневно пређе по 13 километара пјешице, дуж колосијека, како би обавио свој радни задатак.

Километража коју пређе пјешице за годину дана дуга је као релација Београд-Лисабон, а за 22 године радног стажа већ је један и по пут прешао путању око земљине кугле.

"Када бих поново бирао, опет бих изабрао ово занимање. Волим да пешачим, волим природу и причињава ми задовољство", каже чувар пруге Саша Бајић.

Почео је да ради у угоститељству, а уз оца Драгана који је био жељезничар и радио у Смедервској Паланци на сигнално-сигурносним постројењима, заинтересовао се за железницу и заволио је.

У Инфаструктури жељезнице Србије истичу да је Саша Бајић, по својој уредности и изгледу, примјер правог жељезничара.

Бајић о свом изузетно тешком послу прича са задовољством и искреним осмијехом.

"Најтеже на послу је кад су екстремне и високе температуре у јулу и августу, али и зими, када су велике снежне падавине и мразеви", каже Бајић.

У свом раду опходари мање недостатке отклањају самостално. Када је то потребно, чисте жљебове на путним прелазима, притежу колосијечни прибор, проверавају да ли је сигнализација на свом месту, обављају замену напрснулих везица на шинском саставу, контролишу стање у тунелима и на мостовима.

Када је то потребно помажу и пружним радницима на терену. Када је ријеч о већим оштећењима на прузи, његова дужност је да обавијести надређене који излазе на терен са стручном екипом ради отклањања квара.

"Један од најсрећнијих дана које сам провео на послу је и дан када смо спасили групу од петоро дванаестогодишњака, који су ушли у један од тунела с намером да се фотографишу. Само неколико минута пре него што је требало да прође воз кроз тај тунел, видео сам да у њему има деце. Одмах сам интервенисао како би саобраћај био заустављен. На место догађаја дошла је и полиција, а деца су безбедно изведена из тунела", присјећа се Бајић.

Саша каже и да се дешава да на прузи затекне псе које су несавјесни власници привезали за шине и оставили.

"Са најтежим проблемом у раду сам се сусрео 2014. године, код станице Глибовац, када је приликом изливања реке Мали Луг дошло до оштећења дела колосека. Том приликом наишао сам на место где је вода однела туцаник, односно пробила труп пруге. Путем комуникације са надређенима и диспечерском службом хитно је заустављен саобраћај, како не би дошло до трагедије јер су возови саобраћали по реду вожње", каже Бајић.

Сашин син Матеја, сада већ трећа генерација у породици, опредијелио се за жељезницу и као ученик другог разреда средње школе будући је машиновођа, а можда и деветогодишња ћерка Сара крене истим стопама.

Каже да му је највећа жеља да и супруга Ивана, грађевински техничар, која је незапослена, једног дана ради на жељезници.

Шеф пружне дионице Младеновац-Раља Братислав Крстовић истиче да је Бајић више пута награђиван зато што је благовремено и професионално реаговао у ситуацијама када је безбједност саобраћаја била угрожена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана