Српске институције на сјеверу КиМ и даље под блокадом

Срна
Српске институције на сјеверу КиМ и даље под блокадом

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Полиција самопроглашеног Косова и даље је испред српских институција на сјеверу Космета, а присуство Кфора појачано је на мосту на Ибру који раздваја јужну од сјеверне Косовске Митровице у којој су Срби већинско становништво.

Наоружани специјалци полиције самопроглашеног Косова упали су у петак, 30. августа, у четири српске општине на Космету и у низ установа државе Србије у јужној српској покрајини.

Српска листа је затражила од међународне заједнице хитно реаговање и конкретну заштиту.

Унмик је поручио да акције полиције на сјеверу покрајине утичу на безбједност, стабилност и мир, док је НАТО саопштио да је веома разочаран акцијама на сјеверу Косова и Метохије које нису координисане са Кфором.

Државни врх Србије упозорио је да је на дјелу покушај да се испровоцира реакција Београда и да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти жели рат.

Предсједник Србије Александар Вучић је током низа билатералних састанака у Прагу, између осталог, и са европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица, не само у осуди најновијег насиља Приштине, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана