Српска престоница прославља Спасовдан ФОТО

Танјуг
Српска престоница прославља Спасовдан
Foto: Tанјуг | Српска престоница прославља Спасовдан

БЕОГРАД - Литија поводом Спасовдана, славе српске престонице, кренула је у 18 часова из улице Кнеза Милоша.

У колони је више хиљада Београђана, а предводе је патријарх Порфирије са свештенством и домаћин славе, замјеник градоначелника Горан Весић.

У литији учествују и 40 српске дјеце са Косова и Метохије  и 30 из Црне Горе са којима је патријарх Порфирије јуче разговарао у Храму Светог Саве.

Литија ће из Кнеза Милоша скренути у Краља Милана до Трга Славије, гдје ће застати ради читања Јеванђеља са кратком молитвом, а потом ће наставити Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве.

На платоу испред Храма Светог Саве патријарх српски служиће Молитву за мир и благостање, а затим одржати Спасовданску бесједу.

У програму на платоу учествоваће и Хор Храма Светог Саве.

Патријарх Порфирије служио је јутрос у Вазнесењској цркви литургију поводом Спасовдана, славе Града Београда, а прије литије одржан је свечани пријемоу Старом двору.

Пријему су присуствовали предсједник Народне скупштина Србије Ивица Дачић, министарка културе и информисања Маја Гојковић, представници Града Београда, спрских општина са Косова и Метохије, дипломатског кора, личности из јавног живота..., а присутнима су се обратили патријарх српски Порфирије и Весић.

Патријарх је рекао да славећи славу свако пројављује свој поглед на свијет односно свој систем вриједности по којима устројава свој живот.

-Град Београд вековима обликује себе вером у Бога и пре свега хришћанском, православном вером, а то значи да је онда и живот грађана кроз разне епохе изграђиван на тим вредностима - рекао је патријарх.

Подсјетио је да је ове године организована литија под називом „Београд се моли за мир“.

-Литија у принципу јесте молитва и ове године молићемо се за мир. Иако се увек молимо за мир у свету, у наше дане нарочито је то потребно, а да је тако показује чињеница да се о њему иначе много говори - рекао је патријарх.

Како је рекао, ако бисмо гледали историју људског рода, могло би се констатовати да је то у најмању руку колико историја напретка толико и историја немира, ратовања.

-Ослањајући се само на своје способности, капацитете, умећа и памет нисмо баш увек успевали да међусобно градимо мир...живимо у парадоксу да се ни о чему не говори толико као о миру и мало ко говори о миру као они који производе оруђа немира, они који производе оружја. Шта више не само да их производе него од те производње и веома добро живе - рекао је патријарх.

То је, навео је, резултат покушаја човека и људских заједница да сами дођу до мира, а заправо је, указује, потребна и молитва.

-Оно што људи не могу сами неопходно је да измолимо од Бога, у најмању руку да се молимо Богу да нам просвети ум, загреје срце и врати на оно што је фундаментално, а у исто време и универзлано, а то су принципи вере , принципи Јеванђеља - рекао је патријарх.

Навео је да ти принципи за крајњи резултат имају љубав не само као напросто емоцију већ љубав као смисао и темељ постојања, љубав која подразумиева увијек другога.

-Честитајући данашњу славу, у име свих нас овде сабраних, упућујем и са овог места молитву Господу да да мир свету, а нарочито мир у Украјини, да помогне свима који су на било који начин актери и учесници производење немира и рата у Украјини да разумеју ови поруку празника Вазнесења Господњег, али и поруку и истину јеванђељску - рекао је патријарх Порфирије.

Весић је подсјетио да, од како је Београд 1403. године у вријеме деспота Стефана Лазаревића постао српска престоница, у част обнове и напретка слави Вазнесење господње - Спасовдан.

Навео је да је вазнесење симбол Христове побједе коме је претходило васкрсење и додао да су то двије побједе које не иду једна без друге.

-Уздизању мора да претходи васкрсење. Појединац или народ или инстуција не могу да се подигну ако претходно нису васкрсли духом. Осим верске поруке, вазнесење има симболичку и веома важну поруку о победи добра над злом и о могућности васкрсења и вазнесења - рекао је Весић.

Подсјетио је да је Београд страдао много пута и да се сваки пут уздизао и истакао да се „у том уздизању види сила и снага наше вере“, те да „зато данас разумемо зашто је деспот Стефан Лазаревић баш Спасовдан узео за славу нашег града“.

Навео је да је за само неколико деценија деспот Стефан начинио од Србије снажну и богату земљу, а од Београда једну од најснажнијих европских тврђава.

-Припадамо народу који дуже од осам векова има свој устав и своје законе. Живимо у граду који више од шест векова слави своју славу. Колико народа на овом свету може да се похвали тиме? Зато када причамо о историји не наседајмо на лажне дилеме или лажне изборе који се стављају пред нас, прошлост или садашњост, на приче да имамо будућност само ако заборавимо прошлост, своју културу, традицију и своју историју. Историју памтимо, од ње учимо и такви поносно корачамо у будућност - рекао је Весић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана