Српска листа: Српски народ неће учествовати на попису,то је понижење за наш народ

Танјуг
Српска листа: Српски народ неће учествовати на попису,то је понижење за наш народ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Српска листа поручила је данас премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију и онима који га подржавају да српски народ неће учествовати на предстојећем лажном попису на КиМ у организацији Куртија, којим жели да потврди свој успех у протеривању Срба.

Како се наводи та одлука је донијета имајући у виду вишегодишњу репресију режима Куртија над српским народом на Косову и Метохији, са циљем етничког чишћења свега српског са ових простора.

"Учествовање у процесима које организује Курти било би највеће понижење за српски народ у тренутку када је тај исти Курти Србима ускратио право на пензије, плате, онемогућио нормално функционисање здравства, социјалних давања, укинуо право гласа, хапсио и прогонио Србе, силом окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забранио вакцинацију и допремање лекова, онемогућио допремање хране и намирница из централне Србије, укинуо све постигнуте споразуме и њима гарантована права српском народу, забранио српску штампу, укинио одговорност за упуцавање Срба, и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског писма на јавним местима и саобраћајним знацима", наводи се у саопштењу.

Истиче се и да Курти жели да овим пописом додатно нападне Србију са некаквим захтјевима за ратну одштету, што додатно одвраћа сваког Србина да буде део тог процеса.

Позивање на некакву правну обавезу и поруке које су класично застрашивање је крајње лицемерно од режима који је погазио све правне акте прогонећи Србе и неће уродити плодом, навела је Српска листа и додала да више од 4.000 дана Срби чекају формирање ЗСО што је обавеза по Бриселским споразумима али и одлука његове скупштине у Приштини, па ником ништа.

"По ком закону се десетине Срба налазе у казаматима без права на правично суђење или бар одбрану са слободе?

Позивање на право оних којима закон лежи у топузу је увреда за сваког поштеног и часног човјека, који би се запитао који закон дозвољава да онај који је пуцао и покушао да убије српске дјечаке у Готовуши на Бадњи дан може слободно да шета без икакве казне за свој злочин?", упитала је Српска листа.

Истовремено Српска листа је позвала и међународну заједницу да престане да својим ћутањем подржава прогон српског народа и скрива се иза "разумевања" и скромних, анемичних саопштења.

"Попис у овим околностима свакодневне репресије над нашим народом и без повратка 250.000 расељених би била чиста легализација етничког чишћења које је спроведено над нашим народом од 1999. године до данас. Можда Куртију и вама то не смета, и можда ви имате силу на располагању, али српски народ неће прихватити да буде саучесник у тој прљавој работи", наводи се у саопштењу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана