Српска листа: Састанак са мјештанима Лепосавића због експропријације земљишта

Танјуг
Српска листа: Састанак са мјештанима Лепосавића због експропријације земљишта

БЕОГРАД - Представници Српске листе Зоран Тодић и Игор Симић одржали су данас састанак са власницима парцела, њиховим насљедницима и представницима неколико насеља и села у општини Лепосавић због одлуке приштинских власти о експропријацији великог комада земљишта и договорено да се о свему обавијести Канцеларија ЕУ у Приштини, УНМИК, ОЕБС, КФОР и представници Квинте.

Српска листа саопштила је да је послије састанка са мјештанима насеља Лешак, засеока Засеље, села Мекиниће и Дрен, на коме су о најновијој једностраној одлуци   Приштине упознати власници и насљедници предметних парцела, договорено је да се ангажује правни тим који ће поднијети жалбу на ову противправну одлуку којом се, како се наводи, правним насиљем отима српска земља. 

"Имајући то у виду наглашавамо да у општини Лепосавић живе Срби - домаћини, које нико није претходно нити обавестио нити консултовао те питао да ли су сагласни са овом експропријацијом, као ни власнике ових парцела, јер знају да би добили негативни одговор, тако да нема говора да је ова одлука донета у јавном интересу, већ у интересу оних који би да Србе протерају са Косова и Метохије", наводе у саопштењу.

Додали су да ће као легитимни представници српског народа, о данашњем састанку и захтјеву власника парцела и мештана, обавестити и уложити протест свим међународне представницима и захтјевати да се престане са институционалним насиљем од стране Приштине према нашем народу, а спорна одлука укине. 

"Диктаторски режим Аљбина Куртија мора престати са једностраним потезима којима свесно ради против интереса српског народа који вековима живе на својој земљи", наводи Срспка листа.

Влада привремених приштинских институција усвојила је 16. јануара одлуку за проглашење инфраструктурних пројеката од јавног интереса у селу Дрен и у Лешку у општини Лепосавић, за чију је реализацију, како је наведено, потребно покренути и спровести поступке експропријације и процјене имовине за све уписане власнике.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана