Српска листа освојила највише општина на КиМ

Танјуг
Српска листа освојила највише општина на КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Након још једног освојеног мандата у другом кругу локалних избора у Клокоту, Српска листа имаће највећи број градоначелника од свих странака на Косову и Метохији.

У првом кругу избора Српска листа је освојила девет општина, што је у коначном збиру 10 мандата градоначелника, резултат који нема ниједна друга странка на Косову, пише Косово онлајн.

На другом мjесту, према прелиминарним резултатима које је објавио ЦИК, налази се Демократска Партија Косова са укупно девет освојених мандата, од чега четири освојена у првом, а пет у другом кругу.

Слиједе Демократски савез Косова са седам, Алијанса за будућност Косова са пет и Покрет Самоопредељење које ће имати градоначелнике у четири општине на Косову.

Самоопрједељење изгубило у осам општина, укључујући Приштину

Кандидат Демократског савеза Косова Перпарим Рама побједио је у другом кругу локалних избора у Приштини, освојивши 51,07 одсто гласова, док је његов ривал из покрета Самоопредјељење Аљбина Куртија, Арбен Витија освојио 48,93 одсто гласова, показују резултати Централне изборне комисије у Приштини на основу 100 одсто обрађених гласова.

Кандидати Самоопредјељења изгубили су и у Ђаковици, Косову Пољу, Облићу, Качанику. Призрену, Ораховцу и Витини, а побједили су у Каменици и Гњилану, Подујеву и Штимљу.

Предсједник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику прогласио је вечерас на конференцији за новинаре побједу Раме у трци за градоначелника Пришстине и додао да је ДСК побједио и у општинама Исток, Косово Поље и Јуник.

Рама је обећао да ће бити градоначелник свих грађана.

Самоопредјељење је изгубило и у Ђаковици гдје је, на основу 100 одсто обрађених гласова, кандидат Алијансе за будућност Косова Ардиан Ђини добио 56,06 одсто гласова, а кандидат Самоопредјељења Мимоза Кусари Љиља 43,96 одсто.

Бурим Бериша из Демократског савеза Косова побједио је у Косову Пољу свог противкандидата из редова Самоопрејељења Енвера Бајчинца. Бериши је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, прпало 66,04 одсто, а Бачинцу 33,96 одсто.

Самоопредјељење је изгубило Обилић, гдје је њихов кандидат Халил Тачи освојио 38,59 одсто гласова, а кандидат Грађанске иницијативе за Обилић Џафер Гаши добио је 38,59 одсто гласова, на основу 100 одсто обрађених гласова.

У Качанику је, на основу 100 одсто пребројаних гласова, кандидат Самоопредјељења Јетон Рака добио 46,80 одсто гласова, а кандидат Демократске партије Косова Бесим Иљази 53,20 одсто гласова.

У Призрену је Шаћир Тотај из Демократске партије Косова освојио 51,01 одсто гласова, а кандидат Самоопредјељења Митахера Хаскука 48,99 одсто, показују резултати на основу 100 одсто пребројаних гласова.

Самоопредјељење је изгубило и у Ораховцу, гдје је њихов кандидат Висар Кореница добио 34,68 одсто гласова, а Смајл Љатифи из Алијансе за будућност Косова 65,32 одсто.

У Витини је кандидат Самоопредјељења Арсим Адеми освојио 48,52 одсто гласова, а Сокол Халити из Демократског савеза Косова 51,48 одсто.

С друге стране, у Каменици је кандидат Самоопредјељења Кадри Рахимај добио 53,11 одсто гласова, а кандидат Социјалдемократске партије Косова Чандрон Кастрати 46,89 одсто, на основу 100 одсто обрађених гласова.

Самоопредјелљјење је побједило у Гњилану гдје је, према 100 одсто гласова, њихов кандидат Аљбан Хисени добио 51,13 одсто гласова, а Љуфти Хазири из Демократске лиге Косова добио је 48,97 одсто гласова.

Кандидат Самоопредјељења Шпејтим Булићи у Подујеву је добио 51,84 одсто гласова, а кандидат Демократског савеза Косова Екрем Хисени освојио је 48,16 одсто гласова.

У Штимљу је кандидат Самоопрједељења Цхемајл Аљиу освојио 50,71 одсто гласова, а Наим Исмајљи из Демократске партије Косова 49,29 одсто гласова.

На КиМ су у 7 сати отворена биралишта, гласало се у 575 бирачких центара, на укупно 1.638 бирачких мјеста, која су била отворена до 19 сати.

Самоопредјељење је имало кандидате у 12 општина, од укупно 38 на КиМ.

Кандидат Српске листе за градоначелника Клокота Владан Богдановић убједљиво је победио у другом кругу локалних избора у тој опшстини, освојивши 1.021 глас.

Његов противкандидат из Грађанске иницијативе "Српска народна слога" Страхиња Спасић освојио 830 гласова.

Српска листа је, победом у Клокоту, остварила побједу у свих 10 општина са српском већином.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана