Српска Листа: На дјелу системско одузимање слободе говора Србима

Срна
Српска Листа: На дјелу системско одузимање слободе говора Србима

ПРИШТИНА - Гушење слободе изражавања и етнички мотивисани напади на новинаре српске редакције канала “РТК2”, те најава отказа новинарки Александри Доганџић због кориштења термина “Косово и Метохија” је најновији притисак на Србе на Косову и Метохији и слободу говора која им се систематски одузима, саопштено је из Српске листе.

У саопштењу је наведено да се новинарки српског канала на терет ставља да је прекршила правила јер је у програму користила термин “Косово и Метохија”.

“Подсећамо јавност да је чак и косовским уставом који су донели у Приштини у члану 59.9. гарантовано право грађанима да користе локалне називе, називе улица и других топографских ознака”, истичу из Српске листе.

Из Српске листе указују да Албанци за област Метохије користе термин “Дукађини” и, како наводе, очигледно у Приштини мисле да Срби немају право да користе своје топониме.

Да иронија буде већа, додају из Српске листе, на тој истој “РТК” албански новинари и уредници су емитовали велики број прилога препуних шовинизма и етничке мржње и за то ниједан новинар није добио отказ.

“Последњи пример је довођење у везу звона са српских цркава и руских тајних служби, што су осудиле и међународна новинарска удружења. Наравно, у памћењу остаје и скандалозно извештавање Радио-телевизије Косова које су из ОЕБС-а дефинисали као непримерено јер је допринело етничким нападима и погрому Срба 2004. године, за шта нико није сносио одговорност”, подсјећају из Српске листе.

Српска листа најоштрије осуђује гушење права српског народа од лидера косовских институција и захтијева најхитнију реакцију Канцеларије ЕУ на Косову и Метохији, али и ОЕБС-а, УНМИК-а, амбасада Квинте и свих новинарских удружења.

“Уједно позивамо и све новинаре РТК2 али и осталих српских редакција и медија да подигну глас и о овом кршењу људских права обавесте све релевантне адресе”, поручили су из Српске листе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана