Српска листа: Међународна заједница хитно да реагује на етнички мотивисан напад

Срна
Foto: архива

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Српска листа најоштрије је осудила напад на српске младиће и девојке на Грачаничком језеру и позвала међународну заједницу да најхитније реагује и јавно осуде овај етнички мотивисан напад који је изазвао велику узнемиреност међу свим Србима, посебно на централном Косову.

"Запаљива реторика и подривање мира од стране лидера косовских институција у Приштини за последицу има серију инцидената чија се кулминација десила јуче када су, по изјавама очевидаца, двојица нападача албанске националности пуцали из ватреног оружја на групу српских младића и девојака крај Грачаничког језера", наводи се у саопштењу.

Српска листа подсјећа да овај догађај буди "језива сјећања" када су крај ријеке Бистрице страдала српска дјеца док су се купала, а нападачи до данас нису кажњени за почињени злочин.

"Ово је напад на српску младост и будућност на овим просторима, јер се њиме шаље порука преосталим Србима да не смеју да помисле да остану на својим огњиштима и да су српске средине гета ван којих нашим сународницима безбедност није гарантована, и поред толико хиљада припадника међународних снага и локалне полиције", наводи се у саопштењу.

Предсједник општине Грачаница Љиљана Шубарић позвала је надлежне институције, прије свега Кфор, Еулекс и Косовску полицију да најхитније процесуирају и примјерено казне нападаче на групу српских младића и дјевојака.

Шубарићева је позвала и међународне представнике да искористе свој ауторитет и стану у заштиту српског народа, а властима у Приштини укажу на штетност антисрпске хистерије коју изазивају својим дјеловањем, саопштено је општине Грачаница. Она је овај оружани напад оцијенила као бруталан и ничим изазван, истичући да су у њему теже посљедице избјегнуте захваљујући храбрости полицајца горанске националности који је одговорио на напад.

"Двадесет и три године након сукоба на Косову и даље траје отворена сезона лова на српску нејач, што је последица запаљиве реторике албанских политичара из Приштине, који су спремни да жртвују мир зарад јефтиних политичких поена", закључила је Шубарићева.

Двојица Албанаца на моторима пуцала су јуче у правцу групе српских дјевојака и младића на језеру код Грачанице. Полицајац, који се задесио на лицу мјеста, пуцао је из пиштоља и ранио нападаче када су кренули да бјеже.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана