Српска листа: Кфор и Еулекс да заштите Србе и њихове светиње

Tanjug
Foto: Twitter

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Српска листа данас је, поводом бацања експлозивне направе на цркву Светог Пантелејмона у Призрену, позвала Кфор и Еулекс да заштите Србе и њихове светиње.

  "Позивамо надлежне међународне институције, пре свега Кфор и Еулекс, да заштите Србе и српске светиње, јер је подстицање мржње према свему српском постао део свакодневних изјава лидера косовских институција, које показују да нису спремне да штите наш народ и наше светиње", пише у саопштењу.
  
 Како се додаје, као последица запаљиве реторике режима Аљбина Куртија, на други дан Ускрса на цркву Светог Пантелејмона у Призрену бачена је експлозивна направа, која пуком срећом и захваљујући случајном пролазнику који је реаговао није у потпуности уништила ову светињу.
  
 "У 21. веку на тлу Европе, на територији коју косовски лидери рекламирају као бастион демократије и људских права, уништавају се верски објекти српског народа, пред очима локалних и међународних безбедносних институција. Ово је још један доказ нетрпељивости са којом се суочава српски народ, али и доказ потребе да се положај и имовина Српске Православне Цркве на Косову и Метохији морају заштитити уз јаке гаранције на међународном нивоу", истиче се у саопштењу.
  
 Српска листа подсећа да су црква Светог Пантелејмона и друге српске светиње у царском граду Призрену страшно страдале након 1999. године, посебно у Мартовском погрому 2004. године, и да никада нико за то није одговарао.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана