Сретеновић: Ништа неће бити потписано у Охриду, посебно не признање Косова

Танјуг
Сретеновић: Ништа неће бити потписано у Охриду, посебно не признање Косова

БЕОГРАД - Историчар Станислав Сретеновић рекао је данас да сматра да на разговору у Охриду неће бити ништа потписано, посебно не претпостављено признање српске покрајине Косова и Метохије.

Он је рекао за Танјуг да ће се на предстојећем састанку тражити рјешења за заштиту српске заједнице на КиМ, обезбјеђивања њиховог стабилног живота и њихове имовине као и српских светиња на КиМ, што сматра најважнијим разлогом присуства српске делегације тим разговорима и вршењем највећег могућег притиска на међународну заједницу да се узме у обзир заштита српског становништва.

"Запад ће свакако у оквиру пакета које ће бити понуђено сутра, инсистирати да се ситуација смири, да се односи између Срба и Албанаца смире и да не буду потенцијална претња на југоистоку Европе за регионални мир или чак европски мир. Европа у овом тренутку има довољно својих проблема. Има један тешки и трагични рат на својој територији, то је руско-украјински рат и њој нису потребна друга кризна жаришта, посебно не на југоистоку Европе", оцијенио је историчар.

Сретеновић напомиње да је ово тренутак када треба разговарати и дискутовати и чути различите ставове у једној смиреној и демократској расправи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана