Србину, “убици удовица”, у Њемачкој пријети доживотна робија

ГС
Србину, “убици удовица”, у Њемачкој пријети доживотна робија

Србијански држављанин Даниел Д. изведен је пред суд под оптужбом да је убио двије пензионерке у пљачкашком походу.

Таблоидна штампа у Њемачкој Даниел Д. прозвала је „убицом пензионера“ или „убицом удовица“. Лист Стерн чак пише о „фантому из Швапског Хала“.

Држављанин Србије (31) ове седмице је изведен пред суд у Хајлброну, оптужен за два убиства и више пљачки. Према медијским написима, докази су непобитни те овом човјеку пријети доживотна робија.

„Дошао је у Њемачку да пружи бољи живот породици. Али, није добио радно мјесто којем се надао. Да ли је зато постао убица?“, пише таблоид Билд.

Према оптужници, Д. је прошлог децембра и јануара убио и опљачкао двије старице у њиховим становима у питорескном Швапском Халу надомак Штутгарта. Жене је усмртио чекићем.

„Јадни плијен који је коштао два људска живота износио је укупно 1.500 евра“, пише Билд.

Д. за сада шути, али Билд цитира психијатра Матиаса Мишела који је причао са оптуженим у притвору. „Оптужени није добио радну визу јер српски познаник није могао да му обезбједи жељено радно мјесто у једној вртларској фирми. Тада је примијетио да у Њемачкој неће ићи.“

Наводно је Д. потрошио шест хиљада еура које је понио из Србије, одакле је дошао са супругом и двоје малољетне дјеце. Како преноси Билд, Д. је имао проблеме са алкохолизмом.

Стерн пише да је Д. обилазио куће правећи се да дијели рекламни материјал. У Њемачкој се такав материјал иначе убацује у поштанско сандуче. Тако је Д. налазио своје жртве. Тако је и примијећен, те је урађена скица која је касније помогла истражитељима.

Како из суднице извјештава лист Sudwest Presse, истражитељи су као доказе представили и ДНК анализу нађену на рукавицама Даниела Д., као и отиске ципела у локви крви. Нађен је и чекић.

Према писању Билда, помогла је „вјештачка интелигенција“. Наиме, Даниел Д. је оставио отиске на кваци приликом покушаја пљачке једног пензионера средином јануара. Седам дана касније убио је другу жртву.

Још седмицу касније ријешио је да спакује породицу и врати се у Србију. Али, до тада му је полиција већ узела узорак пљувачке. И ту је, тврди Билд, помогла „вјештачка интелигенција“ која је показала поклапање двије пробе ДНК за само сат и по времена.

„Уобичајеним методама доказивање поклапања ДНК може да траје и два дана. У најгорем случају, морали бисмо да га пустимо да оде“, рекао је један истражитељ Билду.

Овако, Даниел Д. је ухапшен само дан прије него што би напустио Њемачку. Пресуда је најављена за децембар.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана