Србин погинуо на ратишту у Украјини

ГС
Србин погинуо на ратишту у Украјини

БЕОГРАД – Страхиња Бјелица (30) из Београда погинуо је на ратишту у Украјини, гдје се као добровољац борио на страни руских снага. Како су потврдили блиски пријатељи настрадалог Београђанина, он је изгубио живот 9. августа, а биће сахрањен у родном граду.

Рат између Украјине и Русије, подсјетимо, почео је у фебруару 2022. године, а Бјелица је, према ријечима његових пријатеља, дуже вријеме био на фронту.

Страхиња је био поносан што је добровољно отишао у рат. Сматрао је да је његов задатак да служи за вјеру, крст и Православље. Хтио је да буде користан, да буде од помоћи.

- Нажалост, прије мало више од мјесец дана његови родитељи су обавијештени да је он трагично изгубио живот. Знам да је погинуо у рату, али не бих причао о детаљима, исувише је то болна тема за све који су га познавали и вољели, каже један од пријатеља погинулог Београђанина.

Како наводи, овај добровољац је часно погинуо за своје идеале.

- Када сам сазнао да више није међу живима, био сам претужан. Нисам могао да спавам, а некако када сам сагледао целокупну ситуацију, Страхиња је сигурно срећан тамо горе, јер је желио да са овог свијета оде часно. Погинуо је с пушком у руци, каже неутјешни пријатељ.

Он додаје да је породици преминулог младића изузетно тешко.

Породица чекала да тијело стигне у Србију

- Његови родитељи и најближи су сломљени! Био је њихов понос, животна инспирација и нема ријечи утјехе које би им се могле упутити у овим тренуцима, нагласио је саговорник.

Он истиче да су Страхињини родитељи инсистирали да се тијело допреми у Србију како би га сахранили достојанствено.

- Процедура је трајала дуже од мјесец дана. Транспорт и папирологија су ту биле кључне ствари, али је тијело сада коначно у Србији. Сахранићемо га данас како доликује, испратићемо га на вјечни починак као хероја, јер је он то био и заслужио је такав опроштај, каже другар погинулог.

Огласили се отац и мајка

- Нека ти је лака земља ратниче мој. Нека те анђели чувају, када нисмо знали ми. Воли те тата, написао је неутјешни отац и подијелио фотографију сина у војној униформи.

Такође, од Бјелице су се бројним читуљама опростили његови најближи.

- Соколе мој, соколе сиви био си ми спреман стићи и утећи и на страшном мјесту постојати, за Православље главу дати. Нека те анђели чувају, у царство небеско узнесу гдје почивају свети Православни ратници у вјечни живот. Соколе мој сиви, нека ти је вјечна слава, читуља је коју су потписали његови родитељи.

Запријећене казне до 10 година затвора за учешће у сукобима

Након што је отпочела инвазија, у Београду је одржана сједница Савјета за националну безбједност послије које је објављен закључак у 15 тачака у ком се изражава став Србије поводом актуелног сукоба. Једна од тих тачака тицала се управо учешћа држављана Србије у сукобу.

Упозоравају се сви државни органи и званичници Републике Србије на своју законску обавезу да се уздржавају од подстрекивања и помагања поједницима да учествују у сукобима на Истоку Европе, надлежни државни органи ће предузети све мјере да спријече учешће држављана Србије, такозваних добровољаца, у сукобима на истоку Европе и санкционисати све грађане који се не буду придржавали законских забрана из члана 386 а и 386 б Кривичног законика наведено је у том закључку.

Иако је учешће у рату у страној држави кривично дјело од почетка примјене Кривичног законика Србије из 2014. године, са запријећеним казнама и до десет година затвора, подаци Амбасаде Украјине из децембра 2018. године показују да је више од 300 грађана Србије отишло да се бори на проруској страни, јавља Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана