Протест Срба јужно од Ибра због одлуке Приштинe да не дозволи гласање на Космету

Срна, Танјуг
Протест Срба јужно од Ибра због одлуке Приштинe да не дозволи гласање на Космету

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Велики број грађана у српским срединама на Косову и Метохију, јужно и сјеверно од Ибра, окупио се јутрос у 8 часова на својим бирачким мјестима гдје иначе гласају да покушају да остваре своје бирачко право и гласају на референдуму.

Затекла су их и затворена бирачка мјеста због одлуке Приштине да не дозволе Србима на КиМ гласање на референдуму.

У Косовској Митровици испред Техничке школе окупило се више стотина Срба. Они су носили транспаренте „Да за слободу не за ропство“, „ Да за мир, не за сукобе“, „Да за право и правду, не за силу и терор „.

Међу њима су и челници Српске листе и они су сви заједно кренули ка споменику Цара Лазара гдје је одржан умјетнички перформанс на коме је одржано импровизовано гласање током којег су млади у кутије убацивали поруке у којима се залажу за мир, толеранцију и право.

Како јавља Радио КиМ на улазу у сјеверни део града присутне су полицијске патроле. У Бошњацкој махали примијећена су два возила ЕУЛЕКС-а, а на путу од Грачанице до Митровице такође је приметно је појацано присуство Полиције Косова.

Број патрола поред пута је, сходно јуцерашњим најавама о подизању степена борбене готовости, знатно увећан и већини средина јужно од Ибра видљиво је присуство косовске полиције која се од јутрос налази и на бирацким млестима.

У Клини је полиција затражила да се окупљени грађани разиђу у року од 15 минута не дозвољавајући да искажу миран револт.

Грађани су се окупили и у Штрпцу, Грачаници, Пасјану, Косовском Поморављу, Гораждевцу и другим местима незадовољни због одлуке Приштине.

Косовска полицијска служба покушала је јутрос да спријечи окупљање неколико стотина Срба у Прилужју у општини Вучитрн који су тражили од руководства Привременог органа да им омогући организован одлазак у Рашку како би гласали на референдуму о уставним промјенама Србије.

-Добили смо налог да се разиђемо и обавештење да неће бити дозвољен улазак грађана у аутобусе или у превозна средства са више од пет места - речено је Срни из Привременог органа у Прилужју.

Ако је судити по присуству припадника Косовске полицијске службе (КПС) у свим српским срединама забрањено је окупљање и организован одлазак, па ће они који намјеравају да испуне грађанску дужност морати да крену сопственим превозом пут гласачких мјеста у централној Србији.

Током ноћи је повећан број припадника КПС-а контролисао све прилазне путеве српским срединама, а посебно су били примјетни у близини објеката у којима су одржавана гласања и објеката у којима су смјештени привремени органи измјештених српских општина у чијој је организацији требало да се одржи референдум.

Републичка изборна комисија у Србији донијела је синоћ одлуку према којој ће бирачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право моћи да искористе на бирачким мјестима у Куршумлији, Рашкој, Новом Пазару и Врању.

Срби из Косовске Каменице, Новог Брда, Гњилана, Косовске Витине и Штрпца моћи ће да гласају у Врању, из општина Приштина, Подујево, Косово Поље, Липљан Штимље, Урошевац и Обилић у Куршумлији, из Пећи, Клине, Истока, Србице, Призрена, Ораховца и Зубиног Потока мораће отпутовати на гласање у Нови Пазар, док ће Срби из Косовске Митровице, Звечана, Вучитрна и Лепосавића моћи да гласају у Рашкој.

Грађани Србије изјашњавају се данас на референдуму о промјенама Устава Србије у дијелу који се односи на правосуђе.

У 7.00 часова отворена су сва бирачка мјеста за гласање које ће трајати до 20.00 часова.

Вучић:Приштина није изненађење,Квинти,изгледа,личимо на идиоте

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да одлука Приштине да не дозволи Србима са КиМ да гласају на референдум није изненађење, с обзиром на константно малтретирање Срба, истичући да је дубљи проблем Квинта, пет земаља, којима, примјећује, „личимо на идиоте, будући да за Приштину нема никаквих санкција“.

-Недозвољавање гласања у српским срединама на КиМ није изненађење имајући у виду све што Курти и његова влада раде - малтретирање, шиканирање Срба, слање специјалних јединица, прављење пунктова на 15 километара, шиканирање у свим енклавма… Али, мислим да су Срби јасно рекли шта желе и данас показали да је глас Срба са КиМ глас „да”, глас за Србију, а не за Куртија - рекао је Вучић, коментаришући одлуку Приштине.

Он је, међутим, истакао да је проблем дубљи, а то је, каже, чињеница да неки у Квинти, коју чине САД, Велика Британија, Њемачка, Италија и Француска, ваљда мисле или им личимо на идиоте.

-Када то кажем, мислим у правом смислу те речи, јер они су у стању да позову Албанце на поштовање права, демократије, да се дозволи Србима гласање, али ако Приштина не дозволи, нећете чути ни реч протеста, а камоли акцију и санкције - рекао је Вучић.

Он је указао и да би, да је нешто слично урадио Милорад Додик или Београд, према било коме на који начин, одавно уследиле санкције, а ми означени као „лоши момци”.

-Хвала им. Видели смо њихову забринутост. Све најбоље им желимо, а ово ће свакако имати далекосежне последице, мада не морају они све да знају, ни све да чују - поручио је Вучић.

Предсједник Србије је истакао и да је Београд уз свој народ на КиМ и са њим ће доносити све одлуке и у будућности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана