Србији предат први "Штадлеров" брзи воз

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Србији је данас предат нови "Штадлеров" брзи воз, први од укупно три која су купљена од швајцарске компаније, а примопредаји је присуствовао предсједник Александар Вучић.

Брзи воз може да иде брзином од 200 километара на сат и први је дабл-декер, односно воз на спрат, који ће саобраћати пругама у Србији. Воз је опсособљен за ETCS  (Европски систем управљања возовима) - облик сигнализације који користе многе европске земље које могу управљати возовима из центра. У Србија возу истичу да ће Србија добила прво воз прилагођен том систему.

Примопредаји брзог воза у жељезничкој станици "Нови Београд," присуствовали су министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, замјеник градоначелника Горан Весић, представници компаније "Штадлер Бушнанг АГ" и амбасаде Швајцарске у Београду. Такође присуствовали су и бивши њемачки канцелар Герхард Шредер и амбасадор Швајцарске Урс Шмид.

Иначе, брзи воз је стигао у сриједу 27.октобра у Суботицу, а преостала два воза требало би да буду испоручени до краја године. Након представљања карактеристика брзог воза, организована је пробна вожња до Жељезничке станице "Београд центар". Уговор са компанијом" Штадлер" о набавци брзих возова потписан је у априлу ове године.

Возови ће саобраћати на брзој прузи Београд - Нови Сад која ће, како је најављено, грађевински бити завршена до краја године. Након тога слиједи тестирање брзе пруге и возова, а грађани ће до марта моћи да путују новим и модерним возовима. Путовање између Београда и Новог Сада трајаће само пола сата. Једини понуђач који је доставио понуду на тендер за набавку возова био је реномирани швајцарски произвођач Штадлер, са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом). У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора. У возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу.

Такође, постоји wифи интернет, дисплеји који показују заузетост сједишта и мини бар. Карта ће, према ранијим најавама, коштати највероватније око 1.000 динара. "Два пута дневно ће грађани моћи да путују директно од Београда до Новог Сада и стигну за 30 минута и то ће коштати око 1.000 динара, без много стајања. Неки возови ће се заустављати на више станица и вожња ће бити јефтинија, а трајаће око 48 до 52 минута", рекао је раније Момировић.

 Александар Вучић провозао се  новим Штадлеровим брзим возом, који је та швајцарска компанија предала Србији, и истакао да су "брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље", као и да ће прва дионица брзе пруге ка Будимпешти, од Београда до Новог Сада бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.

-Воз је фантастичан и веома удобан - прокоментарисао је предсједник Србије током вожње од жељезничке станице Нови Београд до станице Београд Центар у Прокопу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана