Србија забранила извоз јестивог уља и ограничила куповину горива

Срна
Foto: arhiva

БЕОГРАД- Влада Србије усвојила је измијењене уредбе, којима је омогућено точење горива на бензинским пумпама до 60 литара у одговарајуће посуде, као и да на листу производа за које се привремено забрањује извоз дода и рафинисано сунцокретово уље.

Измјеном уредбе о ограничењу висине цијена деривата нафте омогућено је, прије свега, пољопривредницима који као средства за рад користе пољопривредне машине да наставе несметано обављање послова.

Тако се привредним субјектима који обављају |елатност трговине моторним и другим горивима омогућава да гориво на безинским пумпама, осим у резервоаре својих превозних средстава, могу точити у посуде за транспорт деривата нафте максимално до 60 литара. Важећа одлука, као и њене измјене донесене су с циљем спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, саопштено је из Владе Србије.

Влада је усвојила је и измијењену одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредно прехрамбених производа битних за становништво, којом се сирово уље од сјемена сунцокрета или шафранике изузима од забране извоза, имајући у виду да се најчешће користи у индустрији боја и лакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана