Србија: Ухапшен царински агент, противправно присвојио 750 милиона динара

Танјуг
Србија: Ухапшен царински агент, противправно присвојио 750 милиона динара

БЕОГРАД - Припадници Министарства унутрашњих послова, Одјељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, у сарадњи са Управом царине, ухапсили су А. Ј. (47) због постојања основа сумње да је злоупотребио овлашћења која је имао као царински агент за компанију "Ц&А МОДА РС" доо Београд и због прања новца.

Како се сумња, он је радећи у Привредном друштву '' Quehenberger Логистич СРБ'' доо Шимановци, од јануара 2019. до септембра 2021. године, искоришћањем статуса одговорног лица овлашћеног за носиоца одобрења ПД ''Ц&А МОДА РС'' доо Београд, сачинио и овјерио царинско-финансијску документацију са неистинитом садржином, за робу која је из Кине допремана контејнерски бродом у Луку Ријека, одакле је посредством хрватских аутопревозника транспортована у Србију, саопштио је МУП.

А. Ј. је, како се сумња, на граничним прелазима Батровци и Шид ангажовао шпедитере, који су по његовом налогу сачињавали транзитне декларације у којима је наведено да је роба власништво ПД ''Ц&А МОДА РС'' доо Београд и коришћењем статуса тзв. ''кућног царињења'', роба је даље транспортована у Србију и испоручена је непознатим купцима.

Након тога, А. Ј. је, како се сумња, искористивши лого ПД ''Ц&А МОДА РС'' доо Београд, саставио 65 лажних царинских декларација у којима је уносио вриједност робе у вишеструко нижим износима од стварне вриједности, које исправе је коришћењем квалификованог електронског сертификата прослиједио у информациони систем Управе царина и тако без контроле окончао царински поступак.

На тај начин он је, како се сумња, прибавио противправну имовинску корист и проузроковао штету Републици Србији у укупном износу од 750.562.946 динара.

Како се сумња, А. Ј. је у намјери да прикрије незаконито поријекло имовине, дио новца уложио у куповину непокретности и то неколико станова и гаражних места на територији града Београда.

По наредби Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду њему је привремено заплијењен стан у кули Б Београда на води, два стана на Новом Београду, гаража, а блокирани су и банкарски рацуни са њим повезаних лица.

Како Тањуг сазнаје, поступак у овом случају је покренут по налогу Посебног одјељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, након што је од Управе за спречавање прања новца добило податке о несразмјери у пријављеним приходима и имовини коју посједује.

Услиједила је проактивна истрага која је резултирала данашњим хапшењем.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

Почетком мјесеца модни ланац "Ц&А" је поднио захтјев за покретање стечајног поступка.

Како је тада пренио РТС, откривено је да су више година увозили текстилне производе из Кине без плаћања увозних даџбина, чиме је само по том основу буџет Србије оштећен за најмање шест милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана