Србија: У националној бази би се могло наћи 6.000 терориста

Срна
Србија: У националној бази би се могло наћи 6.000 терориста

БЕОГРАД - У закону о формирању националне базе терориста, о којем ће се посланици Србије изјашњавати сљедеће седмице, могло би да се нађе око 6.000 имена оних који су у протеклих 20 година прошли обуке за ову врсту злочиначке активности, пишу “Вечерње новости”.

На сједници парламента 9. јуна наћи ће се Приједлог закона о националној бази података за спречавање и борбу против тероризма, чија израда траје већ три године, а предлагач је Министарство правде Србије.

Национална база биће успостављена годину дана од када закон ступи на снагу, гђе ће надлежне државне институције уносити податке из својих постојећих евиденција, а ту се неће наћи само осуђени за тероризам, већ и сви за које постоје оперативни подаци да су повезани са терористичким организацијама и активностима.

То ће, наводи лист, бити база конкретних особа и организација које се налазе на домаћој и међународној листи терориста, терористичких организација или финансијера тероризма, укључујући и листе УН и других међународних организација чији је Србија члан.

Лист наводи да је само из села Качаник на Косову и Метохији регистровано више од 300 могућих терориста, а велики број џихадиста је и у БиХ, који су дошли са сиријског и других ратишта.

Специјалиста за проблеме тероризма и организованог криминала Мирослав Бјеговић је рекао да безбједносни изазов данас у Србији представља простор Санџака/Рачке и Косова и Метохије, гђе је 1998. године евидентирано више од 6.000 оних који су прошли војно-терористичку обуку у 12 кампова, од којих су најпознатији у околини Србице и Качаника.

Он је додао да су многи од њих прошли ратишта Сирије и Ирака, као продужена рука “Ал каиде”, и вратили се на Космет, док су неки остали у улози “спавача” у овој покрајини.

“Ово може бити безбедносна претња, не само за Србију, већ и земље ЕУ, јер су чланови ових терористичких ћелија учествовали у акцијама широм Европе. Сматрам да је европским земљама јасно одакле им долази непосредна опасност и да би удруженим снагама са Србијом требало да решавају ово зло”, додао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана