Србија: У болницама 8.667 обољелих од вируса короне

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - На лијечењу од вируса корона у болницама широм Србије је 8.667 пацијената, а отварање нове ковид болнице у Батајници дошло је у посљедњем тренутку, јер су болнички капацитети били пренапрегнути, изјавио је директор Клиничко-болничког центра Србије /КЦС/ Милика Ашанин.

Ашанин је навео да се, према подацима београдског Градског завода за јавно здравље, само прошле седмице јавило 45.000 становника Београда са симптомима респираторне инфекције и температуром, а од 21.000 је узет брис.

Он је појаснио да запослени у КЦС раде на два колосјека, у ковид и нековид дијелу, који је морао да се прилагоди противпандемијским мјерама.

“Смањили смо капацитете нековид дела прво на 50 одсто, а сада смо на 30-40 одсто. Радимо да збринемо хитне и хроничне болеснике који су дошли у неодложна стања, највише кардиоваскуларне, малигне болести, компликације од дијабетеса”, испричао је Ашанин за РТС.

Он сматра да је отварањем ковид болнице у Батајници купљено вријеме док се не осјете први повољни ефекти пооштрених мјера у борби против вируса корона.

На лијечењу у Батајници су 483 пацијента, од којих је 48 интубирано, а како наводи, сви кревети у јединици интензивне његе имају респираторе и пацијенти се прате путем монитора од пријема до отпуста.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана