Србија: Спријечен покушај кријумчарења скоро 11 кг златног накита

Танјуг
Foto: Управа царина Републике Србије

БЕОГРАД - Заједничким радом царинских и полицијских службеника на прелазу Градина спријечен је покушај да у пуном резервоару једног аутомобила буде прокријумчарено скоро 11 килограма злата, чија је вриједност процијењена на преко пола милиона евра.

Прекршај је откривен контролом мерцедеса стране регистрације, којим су из Турске ка Њемачкој путовала двојица страних држављана.

У пртљажнику аутомобила пронађен је пластични канистер са нафтом и цијрево за претакање, а осим тога и једна кеса са апаратом и фолијом за вакумирање, маказама, канапом и селотејп траком.

Услиједио је и детаљнији преглед у специјално предвиђеном простору за пресрес возила, гдје је након подизања задњег седишта скинут поклопац резервоара за гориво и уочено је да је пловак у њему потпуно чист, а фабричка боја на том дијелу мотора огребана.

Тада је специјалним уређајем за контролу тешко доступних шупљина извршен преглед унутрашњости резервоара, када су уочене неправилности које су указивале на то да у њему поред нафте има још нечега.

На питање шта се поред горива налази у резервоару, возач је упорно тврдио да је унутра само гориво, међутим када је видио да гранични службеници неће одустати од даље контроле, признао је да је унутра сакрио око осам килограма злата.

Уз помоћ вакуум пумпе из резервоара је извучена течност, а након скидања пловка унутра су пронађени пакетићи вакумирани фолијом и увезани канапом, који су претходно откривени у пртљажнику аутомобила.

Гранични службеници су о откривеном прекршају обавијестили тужиоца и Посебно одјељење за борбу против корупције МУП Ниш, да би потом уз помоћ крим-техничара из резервоара било извађено укупно 13 пакетића злата.

Мјерењем је утврђено да се ради о 10.852 грама различитог златног накита.

Кријумчарено злато, возача и аутомобил преузели су у даљу надлежност полиција и тужилаштво, док је сапутник наставио даље путовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана