Србија разрађује варијанте у случају прекида испоруке нафте Јадранским нафтоводом

Срна
Србија разрађује варијанте у случају прекида испоруке нафте Јадранским нафтоводом

БЕОГРАД - Министарство рударства и енергетике Србије саопштило је да се разрађују варијанте за случај прекида испорука нафте Нафтној индустрији Србије /НИС/ путем Јадранског нафтовода преко Хрватске.

Министарство тренутно анализира могуће правце снабдијевања сировом нафтом и нафтним дериватима из терминала и рафинерија у окружењу, наводи се у саопштењу.

Разматрају се и расположиве правне, пословне, логистичке и техничке могућности за увоз сирове нафте и деривата путем цјевовода, жељезницом, цистернама и ријечним транспортом, односно кроз луке.

Такође се сагледавају ефекти промјена у начину снабдијевања на рад домаћих рафинеријских капацитета, могућности кориштења домаће нафте и повећања резерви нафте и деривата у складиштима, како би се што адекватније одговорило на могући прекид испоруке Јадранским нафтоводом.

Биће сагледане све могућности да се снабдијевање Јадранским нафтоводом продужи уз предузимање мјера за стварање резерви за премошћавање могућих поремећаја.

Транспорт сирове нафте у Србију обавља се прије свега цјевоводним путем, односно Јадранским нафтоводом који повезује луку Омишаљ у Хрватској са транспортним системом "Транснафта", одакле се отпрема до рафинерија у Новом Саду и Панчеву.

Јадрански нафтовод, који кроз Хрватску испоручује сировину за Нафтну индустрију Србије, саопштио је да од 15. маја прекида испоруке на неодређено вријеме, односно до окончања санкција Русији због ситуације у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана