Србија постаје чвориште руског гаса у региону

Срна
Србија постаје чвориште руског гаса у региону

БЕОГРАД - Отварање крака гасовода “Турски ток” кроз Србију крајем децембра значи да држава више неће зависити од набавке руског гаса преко Украјине и постаће ново чвориште у региону, изјавила је уредник портала “Енергија Балкана” Јелица Путниковић.

“Гас из Србије већ иде у БиХ, односно Републику Српску, али се у оквиру овог пројекта изградње гасовода жТурски токж преко Србије планира и изградња једног крака према БиХ”, наводи Путниковићева.

Коментаришући најаву предсједника Србије Александра Вучића да руски гас из “Турског тока” преко Бугарске стиже у Србију уочи Нове године, Путниковићева наводи да Србија сада прије свега има алтернативни правац снабдијевања.

“Граде се још неки гасоводи на Балкану који ће омогућити да Србија, повезујући се са гасним системима Бугарске и Мађарске, има нове правце снабдевања, али ово је сада најбитније, јер више не зависимо од једног правца снабдевања - преко Украјине и Мађарске”, рекла је Путниковићева за “Спутњик”.

Она напомиње да Србији на руку иде и чињеница да је гас појефтинио, јер је појефтинила и сирова нафта, тако да гас више није енергент који је прескуп за производњу струје.

“Већ се гради гасна електрана у Панчеву, у најави је да ће се градити још неколико, моћи ћемо да имамо и алтернативу у производњи електричне енергије”, објашњава Путниковићева.

Поводом Вучићеве изјаве да ће Србија упркос разним притисцима наставити да увози руски гас, Путниковићева подсјећа да ће Србија имати гас који је јефтинији од оног који се у политичким изјавама неких европских, а поготово америчких званичника представља као алтернатива руском гасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана