Србија послала протестно писмо турској телевизији због серије о Насеру Орићу

Срна
Србија послала протестно писмо турској телевизији због серије о Насеру Орићу

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон упутио је протестно писмо главном уреднику турске националне телевизије (ТРТ) због најаве емитовања серије о Насеру Орићу, те затражио да се исправе неистине, с обзиром на то да је Орић приказан као херој, а да нису приказани ратни злочини које су његове снаге починиле током рата у БиХ.

Гујон је у писму турској редакцији изразио сумњу да је Орић у овој серији приказан као херој, што се може закључити на основу садржаја званичног спота серије објављеног на дигиталним платформама.

"Надамо се да то није случај и да ова серија приказује и ратне злочине које су Орићеве снаге починиле током грађанског рата у БиХ. Пошто постоје јасне индиције да то није тако, упутио сам молбу главном уреднику да се отклоне евентуални пропусти и проследио листу свих Насерових злочина и жртава током рата у БиХ", рекао је Гујон.

Величање српских џелата: Орић "херој" нове серије, умјесто да буде иза решетака

Он је истакао да је било важно реаговати на све потенцијалне неистине које су приказане у серији прије њеног емитовања како би се турској продукцији дало довољно времена да евентуалне недостаке у историјском наративу серије исправи.

"То дугујемо породицама свих Орићевих жртава које су страдале од његових паравојних једница у рату у Босни од 1992. до 1995. године. Не смемо заборавити један од најкрвавијих масакара под Орићевом командом у источној Босни, који се догодио на Бадње вече 1993. године када је убијено 49 цивила у селу Кравица, недалеко од Братунца у Републици Српској", навео је Гујон.

Канцеларија за јавну и културну дипломатију ће, истиче Гујон, пратити и увијек реаговати на покушаје прекрајања историје и величања освједочених ратних злочинаца, попут Орића.

У Турској почиње да се емитује серија о ратном злочинцу Насеру Орићу, који је, како пишу медији, представљен као херој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана