Србија пооштрила мјере епидемиолошког надзора због малих богиња

СРНА
Србија пооштрила мјере епидемиолошког надзора због малих богиња

БЕОГРАД- У Србији су на снази пооштрене мјере епидемиолошког надзора над малим богињама, након што је ова зараза потврђена код шест особа у Смедереву - петоро невакцинисане дјеце млађе од двије године и једне особе /47/ непознатог вакциналног статуса, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић Батут".

Из "Батута" наводе да је шест случајева малих богиња у Смедереву потврђено у Референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак.

Петоро заражене дјеце млађе од двије године је хоспитализовано, а код двоје од њих регистрована је компликација у виду упале плућа. Пооштрене мјере надзора на територији Србије на снази су од сриједе, 11. јануара.

Завод за јавно здравље Пожаревац јуче је пријавио епидемију у Смедереву, а епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мјерама спречавања ширења болести. Институт "Батут" истиче да, имајући у виду наведене околности, период заразности, сезону и остварене контакте, до даљег треба спроводити мјере пооштреног надзора, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од посљедњег регистрованог случаја.

Према подацима Свјетске здравствене организације, биљежи се пораст број случајева морбила током 2022. године у односу на 2021. Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вриједности обухвата ММР вакцином у посљедњих двадесет година, па је 2021. години износио свега 74,8 процената, док је прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2022. години у току.

Циљне вриједности обухвата свим вакцинама износе 95 одсто. Током посљедње епидемије малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Због здравствених компликација, трећина обољелих од малих богиња било је хоспитализовано, а умрло је 15 обољелих, од коих четворо дјеце млађе од пет година, наводи Институт за Јавно здравље Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана