Србија показује да не заборавља националне прегаоце и пријатеље, одликовани поводом Дана државности

Танјуг
Србија показује да не заборавља националне прегаоце и пријатеље, одликовани поводом Дана државности

БЕОГРАД- - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да одликовањима урученим поводом Дана државности Србија показује да не заборавља пријатеље државе, да мисли на све оне који су нешто учинили за њу и за њене грађане.

Он је на церемонији додјеле ордења у Предсједништву Србије рекао да су се добитници, прихватајући ордење, сврстали у ред појединаца и институција без чијег дјеловања Србија не би била оно што јесте данас - просперитетна држава која поштујући дипломатске обичаје гаји искрена пријатељства са народима широм света.

-Ви који сте поводом Дана државности заслужили ово блиставо одликовање знајте да су у вас упрте очи грађана, као и њихово неисцрпно поверење у вашу љубав и лепе намере. Ви данас носите већу одговорност од оних који немају одликовање. Ваш посао је да служите држави на сваком месту, од кафане и ресторана, кућног подрума до улице, на сваком месту и увек морате да будете уз своју државу, никад против ње - рекао је Вучић.

Он је нагласио да нема љепшег задатка и циља него да се воли и чува држава, као и да не постоји ништа узвишеније.

-Данас када је наша земља притиснута са више страна и у време када кроз своју историју најбрже економски напредује морамо јасно да кажемо свима, без обзира колико ћемо добронамерних да имамо са једне који нас убеђују да је та страна једина добра за нашу земљу и једнако таквих са друге стране који ће нас неумерно убеђивати да је избор за ту страну једини могућ за Србију и њен опстанак, немамо ништа од та два избора већ једну могућност - да будемо свој на своме, бринемо и чувамо своју државу”, поручио је Вучић.

Вучић је казао и да му је част што баш он у својству предсједника додјељује насљеђе Карађорђа и Милоша Великог, „које нас обавезује да будемо храбри и мудри у најтежим тренуцима“.

-Хвала вашој светости, свим пријатељима из региона, Србима из различитих држава који су данас овде, представницима нашег народа из других земаља које нису са простора СФРЈ, јер припадамо истом роду и имамо исти језик и културу. Увек ћемо бити уз вас, хвала председниче Републике Српске што сте увек са нама и свима другима из РС - рекао је Вучић.

Он је патријарху Порфирију захвалио на подршци држави и истакао да је данас у Милошевој цркви подигнутој 1823. године видио колико је добро јединство државе, народа и цркве.

Како је рекао, то је допринеијло српском просперитету у 19. вијеку и изразио наду да у 21. вијеку нећемо прокоцкати све те добре ствари.

-Сретење је и државни и национални и верски празник. Црвено слово у српском календару. Нека живи Србија - поручио је Вучић.

Награђени

Церемонија додјеле одликовања поводом Дана државности Србије почела  је интонирањем химне “Боже правде”, а присуствују јој председник и премијерка Ана Брнабић, предсједник Српске Милорад Додик и патријарх Српске православне цркве патријарх Порфирије. 

Постхумно су одликовани Синиша Михајловић и Корнелиље Ковач, а међу добитницима су и Радмила Живковић, Константин Костјуков, Лазар Ристовски, др Милован Бојић, Ричард Гренел, Станислав Хочевар и бројне научне, медицинске, образовне и школске институције и установе.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно Синиша Михајловић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане, и постигнуте резултате у области спорта.

Истим орденом постхумно је одликован Корнелије Ковач за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке умјетности.

Глумица Радмила Живковић добила је Сретењски орден другог степена за нарочите заслуге у јавним и културним дјелатностима, посебно у области глуме.

Глумица Радмила Живковић изјавила је за Танјуг да је поносна на себе и све што је постигла, као и да је пресрећна и захвална на признању које је добила.

-Без обзира што сам јавна личност ја сам скромно живела и све што сам имала сам давала уз своју професију и схватала је најозбиљније могуће - рекла је Живковић.

Златну медаљу за заслуге додијељен је оперском певачу Жељку Лучићу за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области оперске умјетности.

Златну медаљу за заслуге Вучић је уручио  и шефу Представништва Републике Српске у Србији Млађену Цицовићу.

Балетски играч Константин Костјуков добио је Златну медаљу за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске умјетности.

Глумцу Лазару Ристовском додељен је Орден Карађорђеве звезде за нарочите заслуге и успјех у јавним и културним дјелатностима.

 

Лазар Ристовски обратио се у име свих одликованих истичући да је у том признању сублимирано све - историја, традиција, патриотизам, култура, пријатељство, повјерење и поштовање. 

Ристовски је истакао да сматра великом чашћу што је добио орден који носи име Вожда Карађорђа, као и прилику да се у име свих добитника, захвали посебно, јер је филмски унук Карађорђа - краљ Петар Први.

Наводећи да је са својим филмовима обишао највеће свјетске фестивале - Кан, Берлин, Торонто и да је освајао значајне награде, Ристовски истиче да ниједна не може да се мери са овом данас.

-У овом признању је сублимирано све - историја, традиција, патриотизам, култура, пријатељство, поверење и поштовање. Када се говори о наградама сви постављају питање себи да ли сам заслужио. Да се нисмо питали и преисипитивали не бисмо ништа постигли и не бисмо данас били овде - казао је Ристовски.

Истиче да сумња тјера човјека напријед исто као вјера и додаје да је најтеже онима који се ухвате задатка да поправе свијет.

Наводећи да се данас говори да је вријеме тешко, Ристовски каже да је време тешко толико колико га човјек таквим учини.

-Ми добитници смо се потрудили да оставимо траг у времену, надам се светао. Нисмо се плашили да се ухватимо у коштац са животом. Одабрали смо да се ухватимо у коштац са животом. Верујем да Србија има користи од нас - рекао је он.

Ристовски каже да када говори о Србији, говори и о Републици Српској, јер Србија је Српској мајка, старији брат, сигурна кућа.

- Ми смо једна кућа. И није истина да заостајемо за напредним светом, имамо Теслу, Пупина, Јокића, Ђоковића, имаћемо увек значајне и велике људе. Србија је велика и јака онолико колико је ми будемо волели - нагласио је.

Вјерује да су признања данас добили са разлогом и да су задовољни истичући да није срамота бити задовољан.

Сретењски орден првог степена добио је професор др Милован Бојић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.

Орденом Српске заставе првог степена награђен је Ричард Ален Гренел, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и САД, као и Сахил Бабајев за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџан.

Орден Српске заставе првог степена додијељен је и Станиславу Хочевару за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и верске сарадње.

Сретењским орденом другог степена одликовани су Вуков сабор у Тршићу, Машински факултет у Београду, Народни музеј Ниш, Институт за рударство и металургију Бор...

Сретењски орден трећег степена додијељени су Етнографском институту САНУ, Институту за проучавање љековитог биља “Др Јосиф Панчић, Удружењу ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Позоришту лутака “Пинокио”, Клиници за дигестивну хирургију - Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије.

Сретењски орден трећег степена дијељен је Гимназији “Вељко Петровић” из Сомбора, ОШ”Вук Караџић” из Сочанице и ОШ “Миладин Митић” из Лапљег Села и Гимназији “Жарко Зрењанин” из Врбаса.

Истим орденом награђени су и филмски фестивали - Београдски фестивал документарног и краткометражног филма “Мартовски фестивал” и Филмски фестивал у Сопоту.

Златна медаља за заслуге додељена је Стрељачком савезу Србије, Друштву математичара Србије, Фонду за иновациону делатност, дипломати Живадину Јовановићу, физичару Јакши Вучичевићу, диригенту Бојану Суђићу и модној креаторки Верици Ракочевић.

Библиотека Матице српске добила је Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања.

Исто признање добила је и Београдска филхармонија за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности, поводом 100 година постојања.

Тим орденом награђен је и Балет Народног позоришта у Београду за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске умјетности, поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.

Сретењским орденом првог степена награђено је Југословенско ријечно бродарство а. д. Београд поводом 130 година успјешног рада, као и Институт за судску медицину “Милован Миловановић” Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Србија данас обиљежава Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије која су се десила на Сретење, 15. фебруара - Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.

Дан државности Србије обиљежава се низом манифестација, уз присуство највиших званичника Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана