Србија почасни гост на Међународном увозном сајму у Шангају

СРНА
Србија почасни гост на Међународном увозном сајму у Шангају

БЕОГРАД/ШАНГАЈ - Премијер Србије Ана Брнабић рекла је на свечаном отварању Међународног увозног сајма у Шангају да чињеница да је почасни гост показује квалитет односа и стратешког јачања веза двије државе и позвала учеснике да посјете изложбу чији је домаћин Београд.

"Србија наступа у Шангају као пријатељ, али веома амбициозан пријатељ који од сарадње са Кином очекује заједнички развој и конкретну корист за грађане", рекла је Брнабићева.

Она је учеснике сајма у Шангају позвала да посјете Србију и специјализовану изложбу "Експо 2027" чији ће домаћин бити Београд, гдје ће бити представљен спој модрене и традиоционалне Србије, пренијели су београдски медији.

Брнабићева је навела да је Србија позвана на сајам у Шангај као партнер и пријатељ, као поборник слободне трговине и економске глобализације за које вјерује да доприносе миру, стабилности и развоју човјечанства.

"Шесто одржавање манифестације добра је прилика да сведемо биланс наших економских односа. У шест година учвршћено је стратешко и челично пријатељство, а билатерална сарадња достигла је највиши ниво захваљујући и личном односу председника Александра Вучића и Си Ђинпинга", рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да је робна размјена Србије и Кине од 2018. до 2022. године порасла 2,7 пута, а извоз Србије у Кину порастао 12,7 пута дајући потврду отворености кинеског тржишта према компанијама из Србије.

Брнабићева је изразила задовољство што Србија и Кина имају контакте на мјесечном нивоу, а резултат тога је и историјски споразум о слободној трговини, те најавила и нове области сарадње попут дигиталне економије, иновација, науке.

Брнабићева је позвала кинеске компаније да искористе уговор о слободној трговини, а кинеске туристе да открију љепоте Србије.

На сајму у Шангају који ће посјетити око пола милиона људи, 72 државе и организације имају своје националне павиљоне, међу њима и Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана