Србија памти: Небо изнад Саве засијало у част великог српског генија

Танјуг
Србија памти: Небо изнад Саве засијало у част великог српског генија

БЕОГРАД - У знак сјећања на дан рођења једног од највећих научника у историји човјечанства, на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону, синоћ је емитована свјетлосна пројекција посвећена Николи Тесли.

Небо изнад Саве је тако засијало у част великог српског генија без чијих изума не би постојао свијет какав познајемо, наводи се у саопштењу Белграде "Waterfront".

"Никола Тесла је чувен по изуму вишефазних система наизменичних струја, проналаску обртног магнетног поља, синхроног и асинхроног мотора и Теслиног трансформатора, а имао је и водећу улогу у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Како је био човек испред свог времена и визионар којег су с правом називали и Прометејем 20. века, по Тесли је названа и међународна мерна јединица за јачину магнетног поља (густину магнетног флукса)", додаје се у саопштењу.

Осим што је Кули Београд, новом симболу српске престонице, обиљежена годишњица рођења овог славног Србина, "Belgrade Waterfront" ће ускоро постати и мјесто гдје ће бити изложена његова богата заоставштина, с обзиром на то да ће у некадашњој Фабрици хартије Милана Вапе бити смјештен Музеј Николе Тесле, истиче се.

"Тако ће овај великан коначно добити простор какав заслужује, а посетиоци ће моћи да виде због чега је српски народ тако поносан на њега", закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана