Србија: Од вируса корона није преминуо ниједан осуђеник

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Ниједан од осуђеника заражених вирусом корона у затворима у Србији није преминуо, а од почетка епидемије хоспитализовано је укупно 26 лица лишених слободе, речено је у Управи за извршење кривичних санкција.

Из Управе наводе да је укупан број затвореника у Србији 10.626, а да код највећег броја заражених вирусом корона није било потребе за хоспитализацијом.

У заводима није било случајева инфекције ни код једног осуђеног нити притвореног лица од априла па све до средине новембра, када је откривено присуство вируса код 53 лица у Специјалној затворској болници у Београду.

"Они су сви оздравили и враћени су у матични павиљон. У питању су била новопримљена лица за које је антигенским тестом утврђено присуство вируса одмах по доласку у установу, као и код оних лица која се већ налазе у карантину који је уведен као мера превенције у свим заводима од марта", наводе из Управа.

Сва новопримљена лица у заводима су издвојена у мање собе, у карантину, на двије седмице и то под појачаним здравственим надзором.

Управа за извршење кривичних санкција наводи да су посјете осуђеним лицима биле забрањене 30. марта у складу са здравственим препорукама, а да су поново дозвољене 12. маја уз стриктну примјену заштитних мера.

"Слободан излазак у град, посете породици и сродницима за викенд и празницима, наградно одсуство из завода до седам дана у току године, коришћење годишњег одмора изван завода одгођени су од 11. марта и та мера је и даље на снази. То значи да осуђеници од наведеног датума не излазе на викенд", наводе из Управе.

Истиче се да су осуђеници обавијештени да ће одмах након нормализације стања сва суспендована права и погодности бити надокнађени.

У Специјалној затворској Болници у Београду и још девет установа под овом Управом од јула ове године дозвољено је осуђеницима да преко "Скајпа" и "Вибера" имају контакт са породицом. У те установе спадају и Васпитно-поправни дом у Крушевцу, Казнено-поправни завод за малољетнике у Ваљеву, Казнено-поправни завод за жене у Пожаревцу и највећи затвор у Србији у Сремској Митровици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана