Србија од понедјељка уводи нове мјере

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Влада Србије данас је на хитној сједници донијела нове рестриктивније мјере у вези са спречавањем ширења вируса корона, међу којима су скраћење рада угоститељских објеката и продавница, али неће бити забране кретања.

Премијер Ана Брнабић је рекла да је Влада донијела одлуку да ограничи рад угоститељских објеката, али и продавница, тржних центара од 21.00 часова увече до 5.00 часова ујутро, осим апотека, доставе хране, бензинских пумпи за точење само горива и привреде која ради трећу смјену.

Примјена мјера почеће од уторка, 17. новембра, и трајаће 15 дана, до 1. децембра, када ће Влада одлучити да ли треба продужити или пооштрити мјере, а Брнабићева се нада да за то неће бити потребе.

Она је напоменула да су прихватили савјет стручног медицинског дијела Кризног штаба да се уведу још репресивније мере да би се зауставило ширење вируса корона.

На располагању остаје, како је истакла, забрана кретања, али Влада није за то. "У овом тренутку Влада не рамзишља о томе.

Сва су предвиђања да ће ове усвојене мере дати резултате и да ће бројеви од 1. децембра почети да опадају", навела је она.

Брнабићева је истакла и да је за то да се школе не затварају већ да наставе да раде, јер су дјеца најбезбједнија у школама.

Према њеним ријечима, у Србији је најмања смртност, 1,3 одсто, а у региону и Европи само неколико земаља са мањом смртности.

Брнабићева је додала да у Србији има још увијек слободних кревета у болницама, што није случај са земљама ЕУ.

Према њеним ријечима, Србија има свих средстава довољно и за лијечење и за тестирање, те да се врло кратко чека на резултате тестова.

Она је навела да је Србија најбоља у здравству и економији, што говори о томе колико је напорно радила да избалансира добро мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана