Вулетић: Србија неће имати проблема са гасом током зиме

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Србија неће имати никаквих проблема са гасом током предстојеће зиме, јер је добро попунила своја складишта и још их пуни, рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

- Мислим да Србија нема апсолутно никаквих проблема са гасом - има Балкански ток, има могућност снабдевања и преко Укајине и Мађарске. Истовремено је договорено са Мађарима да око 500 милиона метара кубних гаса складиштимо у њиховом складишту, а имамо и наше складиште Банатски двор - рекао је Вулетић за РТС.

Коментаришући цијену гаса у Европи која је премашила 3.000 долара за 1.000 метара кубних, након вијести о тродневном престанку рада гасовода "Сјеверни ток" због ремонта, Вулетић је истакао да је то превисока цијена коју тешко ко може да издржи.

Он је објаснио да гас по тој цијени у овом тренутку купују они који га нису уговорили на вријеме са "Гаспромом", али и они који имају потребе, не за гријањем јер није зимски период, него користе гас као индустријску или хемијску сировину и морају да га купе да не би стала производња.

Вулетић сматра да та цијена можда и може да се плати за неку мању количину сада у љетном периоду када су потребне мање количине гаса, али да неће бити могуће да се плати на зиму када буду потребне много веће количине гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана