Србија не отвара ново поглавље

Срна
Србија не отвара ново поглавље

БЕОГРАД - Србија неће отворити Поглавље два у приступним преговорима са ЕУ, које се односи на слободу кретања радника, јер о томе није постигнут консензус земаља чланица.

Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска, Њемачка и Бугарска нису дале зелено свјетло за отварање овог поглавља позивајући се на недостатке и кашњења у реформама владавине права и недавни извјештај Европске комисије о овој области, јавио је РТС позивајући се на дипломатске изворе.

Ова одлука значи да Србија први пут од почетка преговора о чланству неће отворити ниједно преговарачко поглавље током једног шестомјесечног предсједавања ЕУ.

Дипломатски извори наводе да је Србија током дебате имала снажну подршку Француске, упркос томе што се Париз у претходном периоду позиционирао као један од главних кочничара ширења ЕУ на Балкан.

Француска се заложила за снажније политичко вођење процеса и упозорила да би одлука да се не отвори ниједно поглавља послала лошу поруку региону и могла да има посљедице на дијалог Београда и Приштине, преносе извори у Бриселу.

Према правилима преговора Србије и ЕУ, напредак у поглављима 23 и 24 о владавини права одређује и темпо напретка у свим другим поглављима, а земље чланице могу да успоре или чак суспендују преговоре у цјелини ако у овим кључним областима нема напретка.

У досадашњем току преговора, који су започели у јануару 2014. године, Србија је отворила 18 од укупно 35 поглавља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана