Србија: Народној скупштини враћен дио ограде из 1936. године

Танјуг
Србија: Народној скупштини враћен дио ограде из 1936. године

БЕОГРАД - Дио некадашње скупштинске ограде која је била испред парламента од 1936. до 1956. године, данас је свечано, послије 65 година, враћена Народној скупштини Србије, а у питању је сачувани фрагмент који је украшавао вилу „Биљана“ на Охриду у којој је повремено боравио Јосип Броз Тито.

Градоначелник Охрида Константин Георгиевски и делегација Сјеверне Македоније свечано су предали ограду предсједнику Народне скупштине Ивици Дачићу, који је поручио да је то пријатељски гест који показује да су два сусједа развила искрене односе.

„Ово је мали корак и у последње време имали смо низ корака које чине једне коцкице у мозаику који показују какви би наши односи требало да буду, а то су братски, пријатељски и желим да тако и остане“, рекао је Дачић новинарима.

Он је навео да је послије 5. октобра била неопходна реконструкција дијелова Скупштине, те да је намјера да се више пажње посвети историји те зграде и обиљежавању 85 година од почетка рада.

Утврђено је да је један дио оригиналне ограде пребачен у Бели двор на Дедињу, други је на „чувању“ у Заводу за заштиту споменика културе града Београда, који се, каже Дачић, налази на складишту, док је трећи, мањи дио био постављен око Титове виле на Охриду.

Ограда, укупне дужине око 500 метара, рађена је по пројекту чувеног руског архитекте Николаја Краснова чији су неки од радова садашња зграда владе Србије, зграда Министарства спољних послова, као и Архив Србије.

Градоначелник Охрида Константин Георгиевски истакао је да је примопредаја ограде знак пријатељства и сарадње два народа.

Позвао је све грађане Србије да посјете Охрид и најавио да ће Скупштина града Охрида на следећој седници донијети одлуку да сви српски туристи буду ослобођени плаћања паркинга ове сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана